Alles wat je moet weten als je naar Amerika wil vliegen
Een droomreis naar de Verenigde Staten? Of je nu gaat voor de bruisende straten van New York of de adembenemende natuur van de nationale parken, het begint altijd met het vliegen naar Amerika. En daar komt wel wat bij kijken. In dit artikel boordevol tips beantwoorden we al je vragen over vliegen naar Amerika. Dus pak je koffers al maar, en laat je inspireren voor je volgende reis! Ready for take-off?
Hoe lang duurt vliegen naar Amerika?
Als je plannen hebt om naar Amerika te reizen, is een van de eerste vragen die je jezelf waarschijnlijk stelt: “Hoe lang duurt een vlucht naar Amerika?” Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals je vertrekpunt, je bestemming in Amerika en of je directe vluchten of vluchten met overstap neemt.
De kortste vluchten naar Amerika: de oostkust
Als je vanuit België of Nederland naar Amerika vliegt, zijn de bestemmingen aan de oostkust het snelst te bereiken. Steden zoals New York, Boston en Washington D.C. liggen het dichtst bij Europa. Een directe vlucht van Brussel of Amsterdam naar New York duurt ongeveer 8 uur. Als je een tussenstop maakt, kan de totale reistijd oplopen tot 11-12 uur, afhankelijk van de duur van de overstap en de luchthaven waar je overstapt.
Andere populaire bestemmingen aan de oostkust, zoals Miami en Orlando in Florida, liggen iets verder weg. Een directe vlucht naar deze steden duurt ongeveer 9-10 uur. Met een overstap kan de totale reistijd oplopen tot 12-14 uur.
Vliegen naar het midden en westen van Amerika
Als je naar bestemmingen in het midden of westen van Amerika reist, zoals Chicago, Denver, Los Angeles, San Francisco of Las Vegas, moet je rekening houden met langere vliegtijden. Een directe vlucht van Brussel of Amsterdam naar Chicago duurt ongeveer 9 uur. Vluchten naar Denver en Las Vegas duren respectievelijk ongeveer 10 en 11 uur.
Hou er rekening mee dat directe vluchten naar deze bestemmingen minder frequent zijn dan vluchten naar de oostkust. De kans is groter dat je een overstap moet maken, wat de totale reistijd kan verlengen tot 14-16 uur.
TIP! Op vakantie naar West-Amerika? Sla dan de Grand Canyon niet over. Lees er alles over in ons uitgebreid artikel.
Tips om je vlucht naar Amerika comfortabeler te maken
Ongeacht de duur van je vlucht, zijn er verschillende manieren om je reis comfortabeler te maken:
- Als het prijsverschil niet te groot is, kies dan voor een directe vlucht om de reistijd te minimaliseren en het risico op vertraging bij overstappen te verminderen.
- Investeer in een goed nekkussen en oordopjes of een noise-cancelling koptelefoon voor een betere nachtrust tijdens de vlucht.
- Draag comfortabele, loszittende kleding en sta regelmatig op om je benen te strekken en de bloedcirculatie te bevorderen.
- Zorg ervoor dat je iets hebt om je bezig te houden tijdens de lange vlucht. Op de meeste langeafstandsvluchten krijg je een mooi aanbod aan films, maar je kan ook zelf je favoriete Netflix-serie downloaden op je ipad of iphone. Vergeet niet om je koptelefoon of oortjes mee te nemen. Ben je een fervent lezer? Neem dan je favoriete boek mee of – nog handiger – een ereader. Een basis e-reader kan je al voor een zeer democratische prijs aanschaffen.
TIP! Hoe een huurauto regelen, wanneer je hotels boeken, welke stekkers gebruiken ze in Amerika, hoe kan je vlot betalen in Amerika,… Een antwoord op deze en andere vragen lees je in ons artikel met Tips om naar Amerika te reizen.
Welke papieren heb je nodig om naar Amerika te vliegen?
Als je vanuit België of Nederland naar Amerika vliegt, dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten welke formaliteiten je in orde moet hebben.
Paspoort om naar Amerika te vliegen
Allereerst heb je natuurlijk een geldig internationaal paspoort nodig om naar Amerika te kunnen vliegen. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na je geplande vertrekdatum uit de VS. Als je nog geen paspoort hebt of als deze bijna verloopt, vraag dan tijdig een nieuw paspoort aan. Dit kan je doen bij je gemeente. Hou rekening met een levertijd van enkele weken.
De prijzen voor een paspoort variëren naargelang je land en je leeftijd. Wacht niet te lang met het aanvragen, want zonder geldig paspoort kom je de VS niet in en een spoedaanvraag heeft een hoog prijskaartje!
Naar Amerika vliegen: regel je visum of ESTA
Naast een paspoort heb je ook een geldig visum of ESTA nodig om Amerika binnen te komen.
Een toeristenvisum (B1/B2) heb je nodig als je langer dan 90 dagen in Amerika wilt verblijven. Dit visum moet je aanvragen bij de Amerikaanse ambassade in je land.
Gelukkig is voor reizen korter dan 90 dagen, en dus voor de meeste reizigers uit België en Nederland, geen visum nodig. In dit geval volstaat een goedgekeurde “ESTA“. Vraag je ESTA minstens 72 uur op voorhand aan om zeker te zijn dat dit in orde is voor je vertrekt.
Het aanvragen van een ESTA kan je online doen. Ga naar de officiële website van US Customs en Border Protection (opgelet, want er bestaan heel wat valse sites!) en vul het aanvraagformulier in. Je hebt hiervoor je paspoortgegevens (regel dus eerst je paspoort als je er nog geen hebt), persoonlijke informatie en antwoorden op enkele veiligheidsvragen nodig. Een ESTA kost 21 USD en je betaalt online via creditcard. Je krijgt vaak meteen of binnen enkele uren al te horen of je aanvraag is goedgekeurd.
Hoe goedkoop vliegen naar Amerika?
Een reis naar Amerika staat bij veel mensen op de bucketlist, maar de hoge prijs van vliegtickets schrikt hen vaak af. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op je vlucht naar de Verenigde Staten.
1. Boek zo vroeg mogelijk
Een van de beste manieren om te besparen op vliegtickets naar Amerika is door vroeg te boeken. Luchtvaartmaatschappijen hanteren vaak een dynamisch prijssysteem, waarbij de ticketprijzen stijgen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Door ruim van tevoren te boeken, vergroot je de kans op een goedkoper tarief. Begin idealiter al 9 tot 10 maanden voor vertrek met het monitoren van ticketprijzen.
2. Kies voor een Economy Light ticket
Luchtvaartmaatschappijen bieden verschillende ticketopties aan. Boek je het goedkoopste “Economy Light” tarief, dan moet je wel enkele extra’s opgeven.
Bij een Economy Light ticket is er vaak geen mogelijkheid om op voorhand je plaats vast te leggen en zit ruimbagage meestal niet inbegrepen. Als je kunt leven zonder deze extra’s, is een Economy Light ticket een uitstekende manier om te besparen.
Qua bagage reken je best even uit hoeveel ruimbagage je nodig zou hebben voor je reisgezelschap, bovenop je handbagage. Heb je geen extra ruimbagage nodig of bijvoorbeeld 1 enkele valies voor een gezelschap van 3 of 4 personen, dan kan je besparen door een Economy Light ticket en een afzonderlijke bagage bij te kopen.
Controleer van tevoren goed de bagageregels en tarieven van de luchtvaartmaatschappij om onaangename verrassingen op de luchthaven te voorkomen.
Met een beetje creatief inpakken kun je vaak prima uit de voeten met alleen handbagage. Zo kan je compression packing cubes aanschaffen, waardoor er veel meer in je handbagage past.
TIP! Hoe je een goedkope vlucht kan vinden, lees je in ons artikel De goedkoopste vliegtickets? Dankzij onze tips zijn ze voor jou!
3. Een vlucht met overstap is meestal goedkoper dan een rechtstreekse vlucht naar Amerika
Er zijn talloze websites en apps die je kunt gebruiken om vliegticketprijzen te vergelijken, zoals Momondo en Cheaptickets. Neem de tijd om verschillende opties te bekijken en vergelijk de prijzen van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Soms kunnen de prijzen aanzienlijk verschillen, dus een beetje speurwerk kan de moeite waard zijn.
Overweeg ook om een vlucht met overstap te boeken in plaats van een directe vlucht. Hoewel dit je reistijd kan verlengen, zijn vluchten met een tussenstop vaak heel wat goedkoper dan rechtstreekse vluchten. Populaire overstaplocaties voor vluchten naar Amerika zijn bijvoorbeeld Londen, Parijs, Amsterdam en Frankfurt.
Zorg er wel voor dat je voldoende overstaptijd hebt om vertraging of andere onvoorziene omstandigheden op te vangen. Vlieg je naar Amerika, kies dan bij voorkeur voor een overstap in Europa. Stap je over in de Verenigde Staten, dan moet je tijdens je transfer door de douane en dien je ook je ruimbagage op te halen en opnieuw in te checken. En dat kan, afhankelijk van de luchthaven in kwestie en de drukte, even tijd in beslag in nemen.
Welke controles moet je doorlopen op de luchthaven als je naar Amerika vliegt?
Dit durft nog wel eens verschillen van luchthaven tot luchthaven, zeker als je overstapt.
- Wat altijd gebeurt, is de security check in de luchthaven van vertrek. Wat en hoe ze juist controleren verschilt van land tot land. In België moet je bijvoorbeeld alle elektronische apparaten uit je handbagage halen. In de Verenigde Staten hoeft dat vaak niet, maar moet je dan weer wel je schoenen uittrekken. Geen paniek, het wordt je allemaal verteld.
- Bij een overstap moet je soms wel en soms niet meer door de security check. Waarom dat wel of niet moet, is mij niet altijd duidelijk en kan zelfs binnen eenzelfde luchthaven verschillen.
- In de luchthaven waar je Europa verlaat, moet je normaal gezien door de douane gaan. En bij het binnenkomen van de VS volgt er ook een uitgebreide douanecontrole.
En dan nu die reis naar Amerika plannen!
Hopelijk hebben onze tips je geïnspireerd om je vliegreis naar Amerika op een betaalbare manier te regelen en niks over het hoofd te zien. Met de juiste voorbereiding komt jouw Amerikaanse avontuur helemaal goed. Je reis goed voorbereiden? Alles verloopt vlekkeloos met onze afdrukbare reisplanner, die je gratis kan downloaden.
TIP! Wil je een rondreis maken in West Amerika? Lees het verslag van onze rondreis in 14 dagen
Heb je toch nog een twijfel of een vraag, stel ze dan zeker in de comments hieronder.