Stadswandeling Lissabon

Stadswandeling in Lissabon: een mooie route langs tal van highlights

Als je een citytrip naar Lissabon gepland hebt, dan wil je waarschijnlijk graag op korte tijd alle highlights van de stad gezien hebben. Daarom hebben we deze wandeling uitgestippeld. Trek makkelijke schoenen aan en ga op pad!

Kaart van onze stadswandeling in Lissabon

De wandeling bestaat uit 2 delen. Bij deel 1 ga je kort wandelen tot aan de tramhalte aan Martim Moniz (A tot C op de kaart hieronder). Daar stap je op Tram 28.

Afstappen doe je aan halte Calçada de São Vicente (de negende halte nadat je op de tram gestapt bent) en dan volgt deel 2 van de wandeling (A tot J).

Hier vind je het gpx-bestand van de route.

Over deze stadswandeling in Lissabon

De wandeling zelf is, tramtraject niet inbegrepen, zo’n 5,5 km ver, zonder de afstanden mee te tellen in de musea, kerken en gebouwen. Perfect doenbaar dus op 1 dag tijd, maar je kan gerust ook 2 dagen uittrekken om alle tijd te hebben om rustig door de straten, winkels en musea te wandelen. 

Ga je liever wandelen in Lissabon onder begeleiding van een gidsDeze begeleide wandeling sluit qua inhoud deels aan bij de wandeling die we hier beschrijven. 

Alle highlights tijdens deze stadswandeling

1A. Start bij Praça do Comercio

We starten de wandeling in de wijk Baixa op het Praça do Comercio. Dit mooie statische plein met uitzicht op de Taag, het standbeeld van Koning José I in het midden van het plein en de immense toegangspoort naar de moderne winkelstraat Rua Augusta, wordt een van de mooiste pleinen van Europa genoemd. 

Stadswandeling Lissabon Praca do Comercio

Lissabon telt heel wat leuke wijken. Baixa, waar dit Praça do Comercio zich bevindt, is er 1 van.

Lees ons artikel over de 5 leukste wijken in Lissabon.

1B. Het Rossio plein

Van het Comercio plein wandel je door de Rua Augusta, waar je heel wat grote winkelketens vindt. Je loopt rechtdoor tot wanneer je aankomt op het Rossio plein. 

Het meest bijzondere aan dit plein is de zwart-witte bestrating. In het midden van het plein staat een heel hoog beeld van koning Pedro IV. 

Wandeling Lissabon Rossio plein

1C. Stap op Tram 28

Wandel voort naar het Monizplein en schuif daar aan om een plaatsje te bemachtigen op de populaire, iconische Tram 28. Probeer zo vroeg mogelijk aan de halte aan te komen om je wachttijd te beperken. Kan je er niet meer bij? Geen nood, ongeveer elke 10 minuten vertrekt er een tram.  

Als je de Lisboa Card aangeschaft hebt, kan je gratis op de tram. De Lisboa Card zal je overigens ook tijdens de rest van de wandeling heel wat geld uitsparen. 

Eens aan boord van Tram 28 volg je een mooi traject waarbij je een deel  van Lissabon te zien krijgt.

Tram 28 lissabon wandelen

2A. Begin van het tweede deel van de wandeling

Stap af ter hoogte van Calçada de São Vicente. Daar wandelen we voort door de smalle straatjes van Alfama. 

Let intussen ook op de bijzonder betegelde prachtige gevels van sommige huizen zoals op deze foto. 

wandelen lissabon gevel

TIP! Ben je nog op zoek naar een verblijf voor je citytrip in Lissabon? Ontdek de beste hotels in Lissabon >

2B. Hou halt bij het Mosteiro de São Vicente de Fora

De volgende stop op je wandeling is het mooie Mosteiro de São Vicente, te zien op de foto op de achtergrond. In dit voormalige klooster liggen alle Portugese koningen die tussen 1640 en 1910 geheersd hebben, begraven. 

De mooie architectuur van het klooster, zowel binnen als buiten, en de imposante graven binnenin het gebouw, maken het zeker en vast een bezoekje waard. 

Met de Lisboa Card krijg je korting op de toegangsprijs. 

Lissabon wandeling Mosteiro de São Vicente de Fora

2C. Wandel verder naar het Panteao Nacional

Wandel nog ietsje verder en breng ook een bezoek aan het Pantheon. Hier liggen heel wat Portugese grootheden begraven, waaronder presidenten, zangers en sportlui. Je kan bovendien de trap naar boven nemen van waaruit je een geweldig uitzicht hebt over Alfama. 

Heb je een Lisboa Card, dan kan je hier gratis binnen.  

pantheon lissabon

Tijdens deze wandeling loop je langs heel wat highlights. Lees ook ons artikel over de top 10 bezienswaardigheden in Lissabon

2D. Spring eens binnen in het Fado Museum

Alfama is het centrum van de Fado zangers en zangeressen. Niet verwonderlijk dus dat je er het Fado museum vindt. In dit kleine museum vind (en hoor) je alles over de fadomuziek. 

2E. Stap de Sé (= de kathedraal) binnen

Zet je wandeling verder tot wanneer je aan de Sé, ofwel de kathedraal van Lissabon komt. 

Heel bijzonder in de Sé is het mooie glasraam waarop je vooral binnen in de kathedraal een mooi zicht krijgt. 

Sé van Lissabon wandeling

2F. Klim naar het Castelo de Sao Jorge en geniet van het uitzicht

Dit kasteel is een van de hoogtepunten in Lissabon, letterlijk en figuurlijk. Van de Sé naar het kasteel is het een goeie 500 meter stappen, maar laat je niet beetnemen, het is een hele klim. Bereid je voor op een stevig trappenparcours. 

Gelukkig is het allemaal de moeite waard. Het kasteel is prachtig en je wordt er getrakteerd op een verbluffend uitzicht over Alfama en de rest van Lissabon

Lissabon wijken Castelo de Sao Jorge Alfama

2G. Naar de indrukwekkende Santa Justa lift

Nadat je het prachtige kasteel bezocht hebt, zet je de wandeling verder bergafwaarts. Opnieuw richting Baixa, de wijk waar je de deze ochtend vertrokken bent. 

Je loopt verder tot wanneer je aan de indrukwekkende Santa justa lift aankomt. De lift is een knap staaltje architectuur en verbindt de wijk Baixa met de hoger gelegen wijk Chiado. 

Stap in de lift. Ook het gebruik van deze lift is gratis als je de Lisboa Card aankoopt. 

santa justa lift

TIP! Naast deze wandeling moet je zeker Belém in Lissabon verkennen. Je leest er alles over in dit artikel over een dagje in Belem. 

2H. De ruïnes van het Convento do Carmo

Boven aangekomen wandel je over de loopbrug van de Santa Justa lift, waarna je aankomt aan het Convento do Carmo klooster en kerk. Loop door de ruïnes en aanschouw de grootsheid van de overblijfselen van dit prachtige bouwwerk. In het gebouw is ook het archeologisch museum gevestigd. 

beste wijk in Lissabon Chiado

2I. Loop door de Igreja de Sao Roque

Loop door de straten van Chiado langs allerlei leuke winkels, zoals onder meer Bertrand, de oudste boekenwinkel van Lissabon. 

Stap onderweg even binnen in de Sao Roque kerk. Van buitenaf ziet deze kerk er niet heel bijzonder uit, maar binnen is de kerk verrassend mooi gedecoreerd. Zeker een korte stop waard. 

Stadswandeling in Lissabon, Igreja de Sao Roque
Foto door Vitor Oliveira from Torres Vedras, Portugal, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

2J. Sluit de dag in schoonheid af op het terras van Noobai Cafe

Wandel nog even verder tot wanneer je aankomt aan Noobai Cafe. Sluit de dag af met een lekkere cocktail op het terras van cafe Noobai, met een fantastisch uitzicht bij zonsondergang op de stad en de Taag.  

leukste wijk in Lissabon Bairro Alto Noobai café
Uitzicht bij zonsondergang vanop het terras van Noobai Café

Handig voor je stadwandeling door Lissabon

Enkele dingen waren voor ons absoluut onmisbaar tijdens onze citytrip naar Lissabon. 

De allerleukste stadgids van Lissabon!

Onze eerste troef tijdens onze citytrip was de Time to Momo stadsgids. Deze superleuke stadsgids bevat verschillende wandelingen die je kan combineren tijdens je stedentrip in Lissabon. Onze wandeling is geïnspireerd op de wandelingen in deze gids.

In de gids vind je ook een papieren kaart met de wandelroutes en je krijgt toegang tot de Time to momo app waarop je de routes kan volgen. Leuke adresjes om onderweg iets te eten of te drinken? Ook die vind je in de gids. Kortom, een must-have!

Bespaar met de Lisboa Card

Een tweede “must buy”, die we al meermaals vermeld hebben is de Lisboa Card. Als je de grote highlights van de stad wil bezoeken, doe je enorm veel voordeel door de kaart aan te schaffen.

Powered by GetYourGuide

Boek een begeleide wandeling met een lokale gids

Wil je graag een woordje uitleg over de vele bezienswaardigheden en hidden gems in Lissabon? Dan kan je ook een begeleide wandeling met gids boeken.

Enkele georganiseerde wandelingen met goeie reviews:

Powered by GetYourGuide

Alle nuttige info voor je reis naar Lissabon

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een tour, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *