met de auto naar het gardameer featured

Met de auto naar het Gardameer: tips voor een vlekkeloze reis

Een vakantie gepland met de auto naar het Gardameer in Italië? Prima idee, want het Gardameer is makkelijk bereikbaar. Hoewel de autorit in de drukke zomermaanden ook wel een beetje een uitdaging kan zijn… In dit blogartikel vind je alle antwoorden over op vakantie gaan naar het Gardameer met de auto. 

Welke route nemen als je met de auto naar het Gardameer gaat vanuit België?

Je kan vanuit België 4 verschillende routes nemen:

met de auto naar gardameer routes uit belgie

Route 1: naar het Gardameer via Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland

De eerste route naar het Gardameer is met haar ca. 1050 km, de kortste route naar het Gardameer. Als er niet te veel verkeer is, ben je op deze manier het snelste op je bestemming. 

Je rijdt door Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland. In Zwitserland rij je door de Gotthardtunnel. Het vervelende is dat de wachttijd voor de Gotthardtunnel in de zomerperiode bij momenten heel erg kan oplopen. 

Een alternatief bij grote verkeersdrukte, is de Gotthardpas te nemen, waarbij je over de berg rijdt. Je moet dan wel bestand zijn tegen wagenziekte en geen schrik hebben, want de weg slingert behoorlijk. Anderzijds is het wel een heel erg mooie route. 

Route 2: Door Frankrijk naar het Gardameer

Bij route 2 rij je quasi de hele tijd in Frankrijk. De totale lengte van de route vanuit het midden van België is een goeie 1200 km. Je rijdt via Dijon, vervolgens langs de Zwitserse grens en door de Mont Blanc tunnel. 

Net als aan de Gotthardtunnel, kan het ook aan de Mont Blanc-tunnel en aan de grensovergang met Italië in de zomer wel eens druk worden. 

Daarnaast is het nadeel aan dit traject ook dat je meer péage (of tol) moet betalen in Frankrijk dan bij route 1. Je autoreis valt dus duurder uit als je voor deze route naar het Gardameer kiest. 

Route 3: door Duitsland en Oostenrijk naar het Gardameer rijden met de auto

Bij deze route vanuit België naar het Gardameer rij je door Duitsland en Oostenrijk. Je kan kiezen, in functie van het verkeer, om via Stuttgart of of via Munchen te rijden. Via Stuttgart bedraagt de afstand zo’n 1100 km, via Munchen ca 1200 km. 

Je rijdt vervolgens door Oostenrijk over de Fernpass en de Brennerpass. Ook op de Brennerpass is het in de zomerperiode heel druk, maar de route is wel bijzonder mooi. Hou je van een mooi uitzicht, dan is deze route dus zeker het overwegen waard. 

4. Route 4: door Duitsland en Zwitserland naar het Gardameer

Route 4 is ook zo’n 1100 km ver en gaat door Duitsland en Zwitserland. 

Je rijdt langs de Duits-Franse grens, passeert langs Basel en Luzern in Zwitserland en dan moet je op deze route ook weer de Gotthardtunnel trotseren. 

Welke route naar het Gardameer vanuit Nederland?

Vanuit Amsterdam rij je best eerst door Duitsland en dan kan je ofwel de route kiezen via Zwitserland, ofwel via Oostenrijk. Beide routes zijn om en bij de 1200 kilometer lang.

Hoe kiezen welke route je neemt naar het Gardameer?

Je kan je keuze uiteraard laten afhangen van het verkeer op het moment van vertrek. Of je neemt de route waar je de minste tol moet betalen.

Of je kiest voor de mooiste route. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke keuze. Veel mensen verkiezen de route via Oostenrijk omdat de Fernpass en Brennerpass wel heel erg mooi zijn. 

TIP! Met deze checklist voor een autovakantie geraak je zonder problemen op je bestemming.

Tol betalen

Hoeveel tol betaal je als je met de auto naar het Gardameer rijdt?

Hoeveel tol en/of vignet je moet betalen, hangt natuurlijk samen met je route. Volgens de routeplanner van Via Michelin, betaal je in 2024 volgende bedragen voor een enkele rit:

  • Route 1 via Luxemburg, Frankrijk en Zwitserland: 100€ 
  • Bij route 2, waarbij je grotendeels door Frankrijk rijdt, betaal je 200 €
  • Voor route 3 via Duitsland en Oostenrijk betaal je ongeveer 70€ tol
  • Bij route 4 langs Duitsland en Zwitserland bedraagt de tol om en bij de 90€

De bedragen vanuit Nederland zijn quasi gelijk aan deze vanuit België. 

autovakantie kroatie tol vignet

Waar betaal je tol of heb je een vignet nodig onderweg naar het Gardameer?

In sommige landen betaal je tol, in andere landen koop je een vignet. En in nog andere landen hoef je helemaal niks te betalen. Een kort overzicht:

  • In Luxemburg en Duitsland betaal je over het algemeen geen tol.
  • In Frankrijk betaal je de zogenaamde péage. Als je een lang traject aflegt door Frankrijk, dan kan deze kost sterk oplopen. Je kan meestal betalen met kredietkaart of cash. Veiligheidshalve heb je best altijd je kredietkaart bij.
  • Om door Oostenrijk te rijden heb je een vignet nodig. Je kan je vignet op voorhand online kopen. De kostprijs hangt af van de duurtijd die je nodig hebt (10 dagen, 2 maanden of een jaar).
    Om over de Brennerpass te rijden moet je extra tol betalen. Als je lange wachttijden wil vermijden, dan kan je deze tol best op voorhand digitaal betalen. Je nummerplaat wordt dan automatisch gescand, waardoor je vlotter kan doorrijden aan de tolpoorten.
  • Ook om door Zwitserland te rijden heb je een vignet nodig. De kostprijs in 2024 bedraagt 55 €. Ook hier kan je je vignet op voorhand bestellen.
  • In Italië zijn quasi alle snelwegen tolwegen, dus ook voor de laatste kilometers op italiaanse bodem zal je tol betalen. Ook hier kan je normaal gezien cash of met je kredietkaart betalen. 

TIP! Ga je op reis met het gezin? Ontdek dan de top 20 leukste activiteiten met kinderen aan het Gardameer.

Hoe kan je de drukte vermijden op de route naar het Gardameer?

Als algemene regel geldt dat het tijdens de zomervakantie druk is op de wegen naar het Gardameer. De Gotthardtunnel en de Brennerpas krijgen elk jaar met heel veel verkeer te kampen. Enkele tips om vlot op je bestemming te geraken:

  • Vermijd vrijdagen en zaterdagen om te vertrekken. Hier kan je de druktekalender bekijken.  
  • Kan je niet doordeweeks vertrekken, omdat je een verblijf gehuurd hebt vanaf zaterdag? Plan je rit dan over 2 dagen: vertrek rond de middag en zoek een leuke tussenstop onderweg waar je kan overnachten. Probeer de dag erna vroeg voorbij de knooppunten te geraken. 
Drukte vermijden

Waar kan je een leuke tussenstop maken als je met de auto naar het Gardameer gaat?

Je kan de route naar het Gardameer perfect in 1 keer afleggen. Vertrek je in een drukke periode of doe je het echter graag iets rustiger aan, dan kan je ook een tussenstop inlassen. Onderweg naar het Gardameer rij je immers langs enkele mooie plekjes. Afhankelijk van de route die je gekozen hebt, kan je een tussenstop maken in Zwitserland of in Oostenrijk

Tussenstops in Zwitserland

Luzern: ideale tussenstop voor gezinnen met kinderen

Heb je gekozen voor een traject via Zwitserland (route 1 of route 4), dan kan je een tussenstop maken in het mooie stadje Luzern. Luzern ligt aan het vierwoudstrekenmeer en is omgeven door de bergen. Het is gelegen op iets mindern dan 400 km van het Gardameer. 

Naar corsica via Livorno met tussenstop in Zwitserland
Het mooie Luzern, ideaal voor een tussenstop

Er valt bovendien heel wat te beleven, wat het de ideale tussenstop maakt voor 1 of zelfs enkele overnachtingen.

Je kan er bijvoorbeeld via een kabelbaan de berg op met het mooiste uitzicht als beloning, rodelen op de langste zomerrodelbaan van Zwitserland, zwemmen in het meer of de mooie oude stad bezoeken. Onze collega-bloggers van reisbeesten.be schreven een prachtig artikel over de 7 leukste activiteiten in Luzern.

Enkele leuke hotelletjes in (de buurt van) Luzern zijn: 

Hotel Luzern tussenstop gardameer zwitserland
Uitzicht aan het hotel Gasthaus zum Kreuz. Foto door Booking.com

Basel: perfect voor wie houdt van een tussenstop in de stad

Basel tussenstop gardameer

Een andere optie is om een tussenstop in te lassen in Basel. Vanuit Basel is het nog een kleine 500 km naar het Gardameer. 

Basel is een leuke Zwitserse stad waar je onder meer musea kan afstruinen, leuke terrasjes kan doen en een aantal indrukwekkende gebouwen kan bezichtigen. Op deze blog vind je aantal leuke activiteiten om te doen in Basel.

Enkele leuke hotels in Basel:

Alle hotels in Basel bekijken >

Tussenstops in Oostenrijk

In de buurt van de Fernpass voor de rustzoekers

Heb je geopteerd voor de route via Duitsland en Oostenrijk, dan kan je een tussenstop maken in de buurt van de Fernpass. Je vindt er heel wat leuke dorpjes waar je een nachtje kan overbruggen onderweg naar het Gardameer. Voorbij de Fernpass is het nog zo’n 300 km naar het Gardameer. 

Vind een hotelletje in de buurt van de Fernpass > 

fernpass tussenstop oostenrijk auto gardameer
De Fernsteinsee aan de Fernpass

In Innsbruck voor wie een stad verkiest

Een leuke historische stad onderweg naar het Gardameer, is Innsbruck. Innsbruck ligt op zo’n 260 km van het Gardameer. Met haar oude stadscentrum, haar kleurrijke huisjes gelegen aan de rivier en haar kabelbaan waarmee je een prachtig uitzicht krijgt over de omgeving, kan je je in deze stad zeker een dagje vermaken. Ideaal dus voor een tussenstop. Meer ideeën over wat je kan doen in Innsbruck, lees je in deze blog van Reismonkey

Enkele leuke hotels in Innsbruck zijn:

Alle hotels in Innsbruck bekijken >

Innsbruck Tussenstop oostenrijk gardameer
De mooie kleurrijke huisjes langs de rivier in Innsbruck

Met de auto rijden aan het Gardameer

Autorijden in de buurt van het Gardameer is niet persé moeilijk. Uiteraard kan het er soms druk zijn en moet je dus wat geduld hebben.

Over het algemeen zijn de wegen rond het Gardameer goed onderhouden. Echter, sommige smalle wegen langs de kust of door dorpen kunnen bochtig zijn.

Riva del Garda

In Italië gelden over het algemeen de volgende snelheidslimieten:

  1. Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
  2. Buiten de bebouwde kom: 90 km/u
  3. Op autowegen: 110 km/u
  4. Op snelwegen: 130 km/u

Hou altijd goed de verkeersborden in de gaten.

Aangekomen! En wat nu?

Waar kan je overnachten aan het Gardameer?

Veilig op je bestemming geraakt? Dan kan je op zoek naar een leuke plek om te overnachten aan het Gardameer. 

Aan het Gardameer vind je een heel uitgebreid aanbod aan campings: 

Maar ook aan hotels en vakantiehuisjes ontbreekt het niet aan het gardameer:

Wat kan je doen aan het Gardameer?

Het Gardameer is een toplocatie voor een leuke gezinsvakantie. Bezoek de mooiste stadjes rond het Gardameer en ontdek de 10 allerleukste dingen om te doen tijdens je vakantie aan het Gardameer

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een hotel, wij daar een kleine commissie voor krijgen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *