corsica bezienswaardigheden featured

Ontdek de betoverende schoonheid van Corsica: De top 13 must-see bezienswaardigheden!

Corsica, l’Ile de Beauté, het prachtige eiland met adembenemende natuur, vele wandelpaden, idylissche stranden en betoverende dorpjes en steden.  Staat je koffer al klaar om naar dit paradijselijke Franse eiland te reizen? Dit artikel neemt je mee langs de 13 beste en mooiste bezienswaardigheden die Corsica te bieden heeft. 

De bezienswaardigheden van Corsica op de kaart

Op Corsica liggen de verschillende bezienswaardigheden vaak op een aanzienlijke rijtijd van elkaar. Het eiland is bezaaid met kleine, kronkelige baantjes, waardoor je vaak lang over korte afstanden doen.

Bijgevolg zal je waarschijnlijk niet alle bezienswaardigheden uit dit artikel kunnen bezoeken tijdens 1 reis, tenzij je opteert voor een rondreis. Onderstaand kaartje geeft je gemakkelijkheidshalve een zicht op de ligging van onze top 13 bezienswaardigheden. 

TIP! Ga voorbereid op reis en lees al onze tips voor je vakantie naar Corsica in ons artikel

1. Bonifacio, het populairste stadje en dus 1 van de top bezienswaardigheden in Corsica

Als je in het zuiden van Corsica verblijft, dan moet een bezoek aan Bonifacio op je to-do lijstje staan. Al was het maar alleen voor haar unieke ligging: de stad ligt immers tientallen meters hoog boven op een immense klif van witte kalksteenrotsen. 

Begin je ontdekkingsreis in deze stad met een bezoek aan de imposante citadel. Gelegen op een klif biedt de citadel een adembenemend uitzicht op de Middellandse Zee. Dwaal er door de smalle middeleeuwe straatjes, bewonder historische gebouwen en ontdek de rijke geschiedenis van deze versterkte stad.

De Escalier du roi d’Aragon maakt het plaatje helemaal af. Deze trap met 187 treden leidt je langs de steile kliffen naar de zee beneden. Je hebt wel een degelijke conditie nodig voor de uitdagende klim terug naar boven. De steile en ongelijke trappen maken ook dat je dit maar niet moet gaan doen met kleine kinderen. Eenmaal beneden kun je om de kliffen heen lopen. Het uitzicht is geweldig en het maakt de klim absoluut de moeite waard. Doen!!!

Ga tot slot ook eens naar de gezellige haven, waar je een hele resem leuke terrasjes, winkeltjes en restaurants vindt.

Nog meer tips voor een volledige dag in Bonifacio, lees je in dit blogartikel van reisroutes.

bezienswaardigheden zuid corsica

2. De stad Corte: ideale mix van cultuur en natuur

Corte, alweer een stad die, hoewel helemaal anders dan Bonifacio, getypeerd wordt haar prachtige ligging omringd door bergen. De stad is vooral bekend om zijn historische citadel die hoog boven de stad uittorent.

Bij een bezoek aan de citadel krijg je een mooi zicht over de omgeving. In de citadel is ook het Museum van Corsica gevestigd, waar je meer te weten komt over de geschiedenis en cultuur van het eiland. Je toegangsticketje voor de citadel geldt ook voor het museum, dus profiteer zeker van de gelegenheid om even door het museum te lopen.  

Na een bezoek aan de citadel kan je nog een wandeling maken door de gezellige, smalle geplaveide straatjes van de oude stad. Corte vormt ook het startpunt van de mooie wandeling in de Gorges de Tavignano.

mooiste plekken corsica corte haute corse

TIP! Alles weten over deze mooie stad en haar bezienswaardigheden, lees dan ons uitgebreid artikel over Corte.

3. Idyllische stranden in de Désert des Agriates

De Desert des Agriates is een prachtige wildernis in het noorden van Corsica. Het gebied bestaat uit paradijselijke stranden en maquis-struikgewas. Het is een ideale plek voor natuurliefhebbers en avonturiers.

De Désert des Agriates kent 3 bekende stranden, waarvan er slechts eentje bereikbaar is met een gewone auto, zijnde de Plage de l’Ostriconi. De andere 2 stranden – Lotu en Saleccia – zijn enkel bereikbaar via 4×4 of per boot. Een tocht met de 4×4 of een boottochtje naar de Désert des Agriates zijn populaire uitstappen op Corsica en een must-do als je in het noorden van het eiland verblijft. 

4. De imposante Calanches de Piana

De Calanches de Piana zijn spectaculaire rotsformaties aan de westkust. Deze unieke rode granieten kliffen behoren tot de meest opvallende natuurlijke bezienswaardigheden van Corsica en zijn een populaire trekpleister voor toeristen. De rode kleur van de rotsen geeft de kliffen een opvallende en warme uitstraling.

Een populaire manier om de Calanches de Piana te verkennen is per boot, vaak in combinatie met een bezoek aan het natuurreservaat Scandola. Boottochten langs de kust bieden een prachtig uitzicht op de kliffen en onthullen de buitengewone geologie van deze natuurlijke sculpturen.

Daarnaast zijn er wandelpaden die door het gebied slingeren, waardoor je de rotsen van dichtbij kan bewonderen. Enkele populaire wandelingen vind je in de (zeer handige) Rother wandelgids Corsica, zoals het muilezelpad of de wandeling naar Capo Rosso, de bijzonderste rots in de Calanches.

Tot slot is er ook een scenic drive over de D81, voor wie de Calanches de Piana liever met de auto ontdekt.

Corsica bezienswaardigheden top 10 calanches de piana

5. Boottocht naar het prachtige natuurreservaat Scandola

Het natuurreservaat Scandola staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als een van de mooiste plekken in Corsica. Als je niet te ver van de westkust verblijft, moet je dus zeker een uitstap maken naar dit natuurwonder. Dit beschermd gebied bestaat uit een spectaculaire kustlijn met steile kliffen, grotten en kristalhelder water en is enkel te bezoeken per boot.

Met een beetje geluk spot je naast de wondere rotsen van het natuurreservaat, ook dolfijnen, visarenden en misschien zelfs zeehonden.

Wil je Scandola bezoeken, dan moet je er snel bij zijn, want deze boottochten zijn heel populair, vooral in de zomerperiode. Je kan je boottocht op voorhand online reserveren. 

6. Het noordelijke schiereiland Cap Corse

Cap Corse is een schiereiland helemaal in het noorden van Corsica en staat bekend om zijn ruige en ongerepte natuur. Er wordt vaak gezegd dat dit Corsica in het klein is. 

Bijzonder op Cap Corse zijn de kronkelende kustweg met de prachtige uitzichten op zee, de pittoreske vissersdorpjes, het mooie zwarte strand van Nonza en de prachtige wandelingen die je er kan maken, zoals de Sentier Des Douaniers. Kies je voor een verblijf in de noordelijke helft van Corsica, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan Cap Corse!

Mooiste plekken corsica cap corse
Het mooie vissersdorpje Centuri op Cap Corse

7. De Lavezzi eilanden

Helemaal aan het andere uiteinde (ten zuiden) van Corsica liggen de Lavezzi eilanden. Deze archipel maakt deel uit van een beschermd natuurgebied en bestaat uit idyllische kleine eilandjes met kristalhelder water, witte zandstranden en kleurrijke onderwaterwerelden.

Huur een boot of boek een georganiseerde excursie om te snorkelen of duiken in dit paradijs voor natuurliefhebbers. Tijdens zo’n georganiseerde boottocht krijg je meestal voldoende tijd om de eilandjes te bewonderen en er heerlijk rond te snorkelen.

8. De natuurpracht aan het Lac de l’Ospedale

Nog in het zuidelijke deel van Corsica ligt het Lac de l’Ospedale. Een prachtig meer, omgeven door bergen, bossen, watervallen en adembenemende landschappen. Kortom, de ideale plek voor een actieve daguitstap midden in de natuur. In dit artikel van paradisu lees je wat er nog allemaal te doen te zien is in de omgeving van het meer van Ospedale.

9. De verbluffende schoonheid van de Restonica Vallei

De Restonica Vallei is gelegen in de buurt van Corte en is een van de mooiste wandelgebieden in Corsica. Het is echt een paradijs voor wandelaars, met talloze paden die leiden naar bergmeren, watervallen en prachtige uitzichtpunten. 

Verblijf je niet te ver van Corte, zet dan de Restonica Vallei op je to do lijstje. Enige minpunt is het feit dat de vallei slachtoffer geworden is van haar eigen populariteit en het er dus in het hoogseizoen immens druk kan zijn. Een optie kan zijn om 1 of 2 nachten in de buurt te logeren om zo alvast de parkeerproblemen te omzeilen.

10. Het imposante Bavella massief

Het Bavella-massief is een bergketen in het zuiden van Corsica en staat bekend om zijn spectaculaire pieken en granieten rotsformaties. Het gebied biedt talloze mogelijkheden voor wandelen, klimmen en canyoning. Voor de durvers is er ook een Via ferrata. 

Geniet van adembenemende uitzichten over de valleien tijdens de mooie wandelingen. De bekendste wandeling is die naar Trou de la Bombe. Veel van de wandelingen die je er kan maken, vind je in de Rother Wandelgids Corsica

zuid corsica bezienswaardigheden
Foto door Pascal Poggi, CC BY-SA 2.0

11. Het mooie Lac de Nino

Het Lac de Nino is een prachtig bergmeer gelegen in het hart van Corsica. Omringd door weelderige groene landschappen en grazende paarden, biedt dit meer een vredige plek om te ontspannen en te genieten van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Om het mooie lac de Nino te zien, moet je wel eerst een pittige wandeling maken.

Lac de nino corsica
Foto door: Gonzolito, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

12. Het paradijselijke strand van Palombaggia

Het strand van Palombaggia wordt vaak beschouwd als een van de mooiste stranden van Corsica. Met zijn fijne witte zand, turquoise water en met pijnbomen begroeide duinen is dit strand werkelijk betoverend.

Geniet van een ontspannen dag aan het strand, neem een verfrissende duik in het heldere water of maak een wandeling langs de kustlijn om te genieten van het adembenemende uitzicht.

mooiste plekken corsica strand
Strand van Palombaggia. Foto door Edwin Poon, CC BY-SA 2.0

13. De genuese brug van Asco

De genuese Brug van Asco is een iconische en historische brug die de machtige Golo-rivier overspant in het hart van Corsica. Deze sierlijke stenen boogbrug dateert uit de 18e eeuw en is een meesterwerk van architectuur in een adembenemende natuurlijke omgeving. 

Gelegen in de weelderige Asco-vallei, omringd door groene bergen en klaterende rivieren, is deze brug een mooie bezienswaardigheid.

Foto door Corse Sauvage, CC BY-NC-SA 2.0

Hoe kan je deze top 13 bezienswaardigheden van Corsica ontdekken?

Maak een rondreis of kies slim waar je logeert

Zoals je wel zal gemerkt hebben, liggen de vele bezienswaardigheden  op Corsica redelijk ver uit elkaar. Met de auto van het ene uiteinde van het eiland naar het andere neemt bovendien vaak ook veel tijd in beslag omwille van de vele kronkelige bergweggetjes en/of het verkeer.

Anderzijds is er in Corsica altijd wel iets te zien, dus je verveelt je niet snel in de wagen ;-). Maar als je zowel het noorden als het zuiden wil verkennen, dan kan je toch best een rondreis plannen. Anders verlies je oeverloos veel tijd. Blijf je op 1 plaats, dan kies je best 1 kant van het eiland en selecteer je de bezienswaardigheden in de buurt van je verblijf.

Een auto is onontbeerlijk!

Als je Corsica wil verkennen, dan heb je absoluut een auto nodig om van punt a naar punt b te reizen.

Reis je met de auto naar Corsica, dan is er natuurlijk geen probleem. Reis je met de camper, dan trek je best niet al te diep het binnenland in. Niet alle kleine wegjes zijn geschikt voor een camper. 

Reis je met het vliegtuig, dan kan je best een auto huren. Wij huren onze auto meestal bij SunnyCars omwille van de zeer volledige verzekering, wat geen overbodige luxe is op een eiland als Corsica, waar de wegen niet altijd in opperbeste staat verkeren.

Wat te zien in corsica noord corsica zuid corsica

Schaf een goeie reisgids over Corsica aan

Omdat er in elk dorpje wel iets te zien valt, is een goede reisgids in Corsica een nuttige hulp. Zo spot je alle mooie plekjes als je naar de verschillende bezienswaardigheden rijdt. Wij kochten de Groene Reisgids van Michelin die echt heel veel informatie bevat. Een aanrader!

Boek een excursie in Corsica

Heel wat van de vermelde bezienswaardigheden op het eiland, zijn enkel te bezoeken via een excursie. Denk maar aan Scandola of de Lavezzi-eilanden. 

Een greep uit het aanbod uitstappen die je kan maken in Corsica: 

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een overtocht naar Corsica of een hotel, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *