wandelen in corsica wandelroutes featured

Wandelen in Corsica in de zomer: gemakkelijke wandelroutes voor iedereen

Corsica is een geweldig eiland om te wandelen. Je kan er heel erg mooie berg- en kustwandelingen maken. Wij zochten enkele leuke wandelingen uit, die perfect haalbaar zijn voor iedereen met een gemiddelde conditie.

Haalbare wandelroutes in Corsica voor iedereen

Voor onze vakantie op Corsica in de zomer ging ik op zoek naar enkele leuke wandelingen, die niet al te lang en zwaar waren. Hoewel we graag wandelen, zijn we immers geen afgetrainde en doorwinterde hikers en toen wij er waren in de zomer (juli) was het er bovendien snikheet. 

Om deze selectie te maken ging ik onder meer te rade in de Rother Wandelgids voor Corsica en op Komoot

Op Komoot kan je overigens je populaire wandelingen opslaan en vervolgens kan je ter plaatse je route volgen via de app. Superhandig. Met het gratis account geraak je al een heel eind. 

1. De Sentier des Douaniers op Cap Corse

De eerste is een mooie kustwandeling, waarvoor je helemaal tot het uiteinde van het eiland moet rijden, Cap Corse

De volledige wandelroute start in Macinaggio en eindigt in Centuri. Maar aangezien je al snel 7 tot 8u over het hele traject doet en er daarna niet veel mogelijkheden zijn om eenvoudig terug naar je startpunt te geraken, kan je de wandeling best inkorten. 

Optie 1: korte lus van 5 kilometer

Dit is een korte wandeling die ook goed te doen is met kinderen. Je start aan het strand van Tamarone, waar je ook makkelijk kan parkeren. 

Je loopt het mooie pad langs de kust, waar je bij momenten een prachtig uitzicht hebt. Je wandelt tot aan de Santa Maria kapel en dan keer je terug via het duinenpad. Na 5 kilometer kom je opnieuw aan het strand van Tamarone, waar je nog even de zee kan induiken of een hapje kan eten in het kleine restaurantje aan het strand. 

Hieronder zie je onze route in Komoot:

Optie 2: te voet naar Barcaggio en met de boot terug

Wil je een langere wandeling maken, dan is dit een leuke optie. Hier wandel je van Macinaggio tot Barcaggio. Je passeert daarbij langs de Tour d’Agnello en langs het strand van Barcaggio. 

Je doet ongeveer 3u30 over deze wandeling. In Barcaggio heb je 2 keuzes: je stapt dezelfde route terug of je neemt de boot.

Via de U San Paulu vaar je dan in ongeveer een uur terug naar Macinaggio. Opgelet, je dient hiervoor wel te reserveren. 

Alle info over de boottocht met de U San Paulu>

wandelen in corsica sentier des douaniers cap corse
Kaartje uit de Rother wandelgids Corsica

TIP! Ben je van plan naar Corsica op vakantie te gaan, lees dan zeker ons artikel met alle tips voor je reis naar Corsica

2. Klein rondje in Pietracorbara (Cap Corse)

wandelen in corsica in de zomer

Een tweede wandelingetje op Cap Corse maakten we in Pietracorbara. Opnieuw tussen de 4 en de 5 kilometer, zonder noemenswaardige hoogteverschillen. En… de wandeling liep bovendien voor een groot deel door het bos. Ideaal op een hete dag in de zomer. Nog idealer was dat we passeerden langs de rivier waar we ons even konden verfrissen. Zalig! En mooi :-). 

3. Naar het verlaten dorpje Occi in de Balagne

Corsica wandelroute
Foto door Dany Tolega, Creative Commons

De derde wandeling op ons lijstje is kort, maar iets pittiger dan de vorige 2. We gaan wandelen in de Balagne in Corsica. 

We starten in het dorpje Lumio en parkeren op de hoek van de T30 met Chierchio (op de hoek ligt een hotelletje). Als er daar geen plek is, kan je ook parkeren op parking de la Chjusella. Aan het hotel loop je omhoog de doodlopende straat tot wanneer je aan het idylissche dorpje Occi komt met prachtig uitzicht.

TIP! Corsica heeft naast wandeling nog heel wat bezienswaardigheden te bieden. Lees onze top 13 highlights in Corsica.

4. Wandelen in Corsica door de Gorges de Tavignano

Een hele mooie wandeling is de wandeling door het Tavignanodal. Deze wandelroute ligt dicht tegen Corte. Corte is dan ook een heel gekende regio om te wandelen.

Een niet al te zware wandeling, maar wel zo’n 13 km ver en met weinig schaduw. Aangezien je dezelfde weg heen en terug wandelt, kan je er wel voor kiezen om de wandeling in te korten. 

Parkeren doe je in Corte op het einde van de Rue Saint-Joseph. Daar vind je meteen ook de borden die je de juiste weg leiden. De wandeling die je moet volgen, is de oranje route.

Je wandelt over een deels geplaveid pad, met prachtig uitzicht over de vallei. Na een dikke 2u wandelen, kom je bij de voetgangersbrug van Rossulinu. Daar kan je even uitrusten en een duik nemen in het frisse water van de rivier, voordat je terugkeert naar Corte.  

TIP! Wil je een rondreis maken in Corsica? Ontdek onze 10-daagse route >

5. Wandelroute in Corsica naar het Lac de Melo

Een van de meest gekende wandelingen in Corsica, is de wandeling naar het Melomeer. En de goede hikers kunnen nog verder naar het Capitellomeer

De wandeling start aan de Bergerie de Grotelle, waar je ook een parking vindt. In de zomer is het er echter heel druk en de parking is klein. Ook de weg er naartoe is vaak een uitdaging. Alternatief is om de pendelbus te nemen vanuit Corte tot aan de Bergerie de Grotelle. 

UPDATE SINDS 2024: Door een storm in de winter is de Bergeries de Grotelle voorlopig niet bereikbaar met de auto noch met de pendelbus. De bus rijdt tot aan de pont de Frasseta, van waar het nog 6 km (enkel) stappen is naar de Bergeries de Grotelle. Met andere woorden: de wandeling wordt 12 km langer en dus aanzienlijk zwaarder. Om de pendelbus te nemen, dien je op voorhand een ticket te kopen.

Lac de Melo Corsica wandelroute
Foto door Denis Brothier, Creative Commons

Van de start tot aan het meer van Melo is het ongeveer 3 km stappen en klauteren. Na een halfuurtje stappen kom je aan de bergerie de Melo. Iets verderop splitst het pad. Beide paden komen uit aan het meer. Het rechterpad is het moeilijkste (maar nog steeds haalbaar), want op sommige stukken moet je met behulp van stalen kettingen omhoog klimmen. Na iets meer dan een uur wandelen, kom je aan aan het Melomeer

Wie ook het Capitellomeer wil zien, stapt via de rechteroever van het Melomeer nog een uur verder. De klim naar het Capitellomeer is wel zwaarder dan het eerdere deel naar het Melomeer. 

6. Naar het Lac de Nino

Opnieuw een stevigere wandelroute van zo’n 10 km met een hoogteverschil van 680m. 

De wandeling start aan de parking op de D84. Omwille van de hitte zagen wij af van deze wandeling tijdens ons verblijf op Corsica. Maar onze collegabloggers van Reismonkey deden de hike en schreven er dit inspirerend blogartikel over.

Deze hike kan je ook maken onder begeleiding van een gids.

7. Waterval van Radule

Een volgende wandeling, niet zo ver van Lac de Nino, maar minder zwaar, is de wandeling naar de waterval van Radule. 

Parkeren doe je hier. Bij de parking wandel je het bos in en volg je het pad rechts. Na een beetje klimmen en klauteren (allemaal best haalbaar), hoor je de waterval. Als je een beetje zoekt, kom je uit aan een van de poeltjes onderaan de waterval, waar je even kan verfrissen. 

Van de waterval loop je verder omhoog, over de brug, tot wanneer je aan de Bergeries de Radule aankomt. Tijd om even op adem te komen en een hapje te eten voor je verder loopt richting de parking. 

wandelen corsica in de zomer waterval


Andere leuke wandelingen

Dit zijn maar enkele van de vele leuke wandelingen die je op Corsica kan maken. Onze wandelingen situeren zich vooral in het noorden en het midden van het eiland rond Corte, aangezien wij vooral daar verbleven. Maar het eiland is bezaaid met wandelingen. 

Schaf zeker de Rother Wandelgids voor Corsica aan als je van plan bent een aantal wandelingen te maken!

TIP! Ga je met het vliegtuig naar Corsica? Lees dan alles over goedkoop vliegen naar Corsica in ons blogartikel. Of ga je liever met de auto en de veerboot naar Corsica? Ook daarmee helpen we je op weg!

Activiteiten voor natuurliefhebbers

Natuurliefhebbers komen volop aan hun trekken in Corsica. Hieronder enkele van de activiteiten die je kan boeken in Corsica.

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een wandelgids, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *