Thorsmork super jeep tour Ijsland featured

De Thorsmork tour met superjeep: een ervaring om nooit te vergeten!

Als je IJsland bezoekt, dan mag je Thorsmork – alias Þórsmörk – niet overslaan. Deze prachtige vallei is echter niet zo makkelijk toegankelijk. Je moet dus een tour boeken. Wij beleefden een prachtige dag en delen met veel plezier onze ervaring met jou. 

Wat is Thorsmork en waar ligt het?

Thórsmörk, wat “het bos van Thor” betekent, is een prachtige vallei gelegen in het zuiden van IJsland tussen tussen drie gletsjers: Tindafjallajokull, Myrdalsjokull en Eyjafjallajokull. De afstand van Reykjavik naar Thorsmork is ongeveer 150 kilometer.

Het gebied staat bekend om zijn ruige landschap, met majestueuze bergen, glinsterende rivieren en weelderige groene vegetatie.

Thorsmork Superjeep tour

Doordat Þórsmörk in de buurt van heel wat vulkanen ligt, is het landschap gevormd en beïnvloed door uitbarstingen en overstromingen. Tijdens de beruchte uitbarsting van de Eyjafjallajokull in 2010 werd een groot deel van het gebied bedekt met een dikke laag vulkanische as. 

Hoe kan je Thorsmork bezoeken?

Om Thorsmork te bereiken, moet je gebruik maken van een speciale 4×4 zogenaamde “superjeep”, een bus die uitgerust is om off-road te gaan, of een speciale buggy. De vallei is namelijk alleen toegankelijk via onverharde wegen die door ruig terrein leiden.

Zelfs al heb je een 4×4, dan nog zou ik niet aanraden de rit op eigen houtje te maken. Je moet immers geregeld de rivier doorkruisen en een ervaren gids die de rijtechniek beheerst en het gebied kent, is geen overbodige luxe.

Thorsmork tour: een verslag van onze uitstap

We ontmoeten gids en… superjeep

Aangekomen op de ontmoetingsplek maken we kennis met onze IJslandse gids en de superjeep. Meteen zijn we onder de indruk van de enorme banden die ontworpen zijn om het ruige IJslandse terrein te doorkruisen. 

Ijsland superjeeps thorsmork

Na een korte introductie snoeren we onze gordel vast en maken we ons klaar voor vertrek naar de Thorsmorkvallei. 

Off we go naar Thorsmork

Onderweg naar Thorsmork rijden we langs de mooie Seljalandfoss, de waterval die we later op de dag nog zullen bezoeken. 

De verharde weg gaat stilaan over in een onverharde weg. Kinderspel voor onze superjeep. Onderweg passeren we echter enkele toeristen die een poging doen om Thorsmork met een gewone wagen te bereiken. Volgens onze gids zullen ze niet heel ver geraken…

En gelijk krijgt hij. Even later moeten we de eerste keer een stroom van de rivier de Krossa over en laten we de gewone wagens achter ons. De inzittenden stappen uit en wuiven ons met spijt in het hart na, tot het besef komend welke onwaarschijnlijke ervaring ze gaan missen…

TIP! Deze tour was 1 van de vele highlights van onze korte rondreis in IJsland. Ontdek onze volledige reisroute

Door de Thorsmork vallei

Wat dan volgt is een zotte tocht waarbij onze superjeep rivieren en modderige paden doorkruist. Van een off-roadervaring gesproken. Wat een tocht! Niet te beschrijven in woorden, dus bekijk onze video en see for yourself! 

De benen strekken aan de Gigjökull

In Thórsmörk houden we halte om te genieten van de rust en schoonheid van de vallei. We rijden met de jeep tot aan Gigjökull, een gletsjertong van de Eyjafjallajökull.

Jammer genoeg is het op de moment van ons bezoek aan het regenen waardoor we de volle schoonheid van de vallei  niet op beeld kunnen vastleggen. 

Lichte lunch tot slot

We sluiten ons avontuur af met een lichte lunch en praten nog wat bij over het geweldige Ijsland met onze gidsen. Dan keren we terug naar onze huurauto om onze rondreis verder te zetten. 

TIP! Naast Thorsmork is ook de Golden Circle een must do als je in IJsland bent. Ontdek welke 5 highlights van de Golden Circle je niet mag missen.

Hoe kan je de Thorsmork tour met super jeeps boeken?

Veel touroperators bieden superjeep-excursies aan naar Thórsmörk, waarbij reizigers de kans krijgen om de prachtige natuur te bewonderen en onderweg te stoppen voor foto’s en korte wandelingen. De prijzen zijn niet mals, maar de uitstap is zijn geld meer dan waard! 

Een greep uit het aanbod super jeep tours in Thorsmork:

Powered by GetYourGuide

Andere manieren om Thorsmork te bezoeken

Zoals reeds gezegd is Thorsmork heel moeilijk toegankelijk. Vind je de super jeep tour niet avontuurlijk genoeg, dan kan je ook een tour met een buggy boeken. Of je kan gaan hiken met vervoer naar de vallei en begeleiding inbegrepen

Kortom, er is voor ieder wat wils, maar 1 ding staat vast, een super jeep tour in Thorsmork zal je nooit of te nimmer vergeten. 

Dit vind je misschien ook leuk


Deze site bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine commissie krijgen, als jij doorklikt vanuit deze site en iets aankoopt, zoals een tour. Dit is geen meerkost voor jou en helpt ons om verder te kunnen investeren in onze site. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *