ijsland rondreis featured

IJsland rondreis: de mooiste roadtrip in 5 dagen tijd

Als je naar IJsland gaat, dan moet je gewoon een rondreis maken zodat je het maximum uit je reis haalt en zo veel mogelijk kan zien. Wij maakten een rondreis in amper 5 dagen!

Heb je in amper 5 dagen tijd IJsland gezien?

Natuurlijk niet! Maar wel veel :-). En uiteraard kan het geen kwaad om een langere rondreis te maken als je meer tijd of een groter budget hebt. 

Een vijfdaagse rondrit geeft je anderzijds wel een goed beeld van het land en je krijgt toch de mogelijkheid om veel highlights te bezoeken. Natuurlijk moet je kiezen welk deel van IJsland je bezoekt. Heb je 5 dagen, dan raad ik je aan de omgeving rond Reykjavik te verkennen. 

Wil je zowel de noord- als de zuidkant van IJsland verkennen, dan heb je meer tijd nodig. 

ijsland rondreis weg

Tussenstop naar New York of Canada

Een korte stop in IJsland wordt trouwens vaak aangeboden in combinatie met een citytrip naar New York of een reis naar Canada.

Boek je deze combi via een organisatie, dan krijg je echter meestal maar 1 of 2 dagen om IJsland te verkennen. Een aanbieder van zo’n combireis is 333travel.be

Wil je graag langer in IJsland blijven, dan kan je natuurlijk ook altijd zelf je respectievelijke vluchten naar IJsland en New York boeken.

TIP! Op zoek naar de goedkoopste vliegtickets? Timing is everything. Check hier wanneer je best je tickets boekt en bespaar! 

IJsland Rondreis: de route van onze rondreis op de kaart

Hieronder vind je de kaart met onze rondreis. Als je de legende openklikt, kan je dag per dag bekijken welke route we afgelegd hebben. 

Wil je deze route op eigen houtje afleggen, dan spreekt het voor zich dat je een auto moet huren. Wij huren onze huurwagen steeds bij Sunnycars omwille van de zeer volledige verzekering. Zo kan je zonder kopzorgen IJsland rondreizen. 

TIP! Reis je naar IJsland, lees dan zeker ook ons artikel met tips voor je vakantie in IJsland. 

Onze 5-daagse rondreis in IJsland dag per dag

Dag 1: na aankomst ontspannen in The Blue Lagoon

Aangekomen in de namiddag op IJslandse bodem zetten we koers naar de befaamde Blue Lagoon. Heb je geen auto gehuurd, dan kan je op voorhand een bustransfer boeken van de luchthaven naar de Blue Lagoon.

Hoewel de Blue Lagoon een echte toeristische trekpleister is en het er bij momenten heel druk kan zijn, mag een bezoekje toch niet ontbreken als je naar IJsland gaat. 

Ijsland Blue Lagoon Rondreis

Meer weten over The Blue Lagoon? Lees dan het uitgebreid verslag van onze ervaring en alle tips voor je bezoek aan The Blue Lagoon. 

Na deze ontspannende namiddag zetten we koers naar Selfoss, waar we de eerste 2 nachten verblijven. 

  • Tip voor je verblijf: reserveer een hotelletje in het centrum van Selfoss. Zo kan je ’s avonds nog even het kleine stadje intrekken. Twee hotels die we warm kunnen aanbevelen zijn Hotel Selfoss, met haar mooie ligging langs het water en Hotel South Coast.
  • Tip om te eten: heel leuk is de Food Hall “Old Dairy Selfoss”. Je hebt er keuze uit heel wat verschillende resto’s: burgers, pizza, aziatisch, vis,… Je plaatst je bestelling, schuift bij aan een van gezellige tafeltjes in de hal en geniet tijdens het wachten van een lekkere cocktail. 

Dag 2: Thorsmork en watervallen

Voormiddag: een spectaculaire rit met een superjeep naar Thorsmork

Een heel bijzondere ervaring op dag 2! We rijden naar de vallei van “Þórsmörk”. Deze vallei wordt gekenmerkt door haar heel eigen vulkanisch landschap, omgeven door bergen en doorkruist met rivieren en canyons.

Maar wat de ervaring het meest bijzonder van al maakte, was de rit met de superjeeps. Je kan de vallei van Thorsmork immers niet met een gewone wagen in. Probeer het ook niet, want het is om problemen vragen. Zelfs 4×4 en bussen rijden zich er op tijd en stond vast. We rijden dwars door de rivieren terwijl we genieten van het bijzonder uitzicht.  

Ijsland superjeeps thorsmork
Thorsmork vallei met superjeeps

Ook al is de uitstap niet goedkoop, het is echt een aanrader en zijn geld meer dan waard! Alle info over deze info vind je hier. Wacht niet te lang om te reserveren, want deze tour is heel populair!

TIP! Meer weten? Lees onze ervaring over de superjeep tour naar Thorsmork.

Namiddag: langs watervallen en zwarte stranden

Na Thorsmork trekken we verder langs enkele highlights van de Zuidkust van IJsland. 

Eerste stop is aan 2 watervallen die naast elkaar liggen. De eerste is de Gljúfrafoss, die gelegen is achter een kloof. Van daaruit wandel je enkele honderden meters verder naar de Seljalandfoss. Een spectaculaire waterval waar je achterdoor kan lopen. Alweer een unieke ervaring!

Seljalandfoss Ijsland
Skogafoss vanop de grond

Van daaruit rijden we verder naar de volgende waterval, de Skogafoss. Deze waterval is prachtig vanop de grond, maar al even mooi als je de 650 trappen beklimt waarna je de rivier naar beneden ziet storten.

Afhankelijk van de tijd die je nog hebt, kan je van hieruit nog doorrijden naar het zwarte strand waar je een vliegtuigwrak kan bezichtigen en naar Vik waar je een mooi zicht hebt op de zee en het lavastrand. 

Heb je geen auto gehuurd, dan kan je ook een tour langs de zuidkust boeken waarbij je onder meer de watervallen bezoekt. 

Na deze drukke dag keren we terug naar Selfoss voor een tweede overnachting. 

TIP! Ga je naar IJsland, schaf dan een goeie reisgids aan. De Groene Reisgids van Michelin is altijd een aanrader!

Dag 3: De beroemde Golden Circle

Op dag 3 doen we de beroemde Golden Circle. Een rit langs enkele mooie bezienswaardigheden in IJsland. We stoppen aan 5 hoogtepunten:

  1. De Kerid-krater. We doen een wandeling rond de Kerid-krater wat meteen enkele mooie foto’s oplevert
  2. De Skaholt-kerk. Deze unieke kerk is goed voor een korte halte. 
  3. De Gulfoss-waterval. Een van de mooiste en meest spectaculaire watervallen in IJsland.
  4. De geisers van Strokkur, waar je versteld staat van de kracht dit uitzonderlijk natuurfenomeen.
  5. Thingvellir, een kloof tussen 2 tectonische platen

Wil je de Golden Circle bezoeken dan kan je dat opnieuw op eigen houtje doen met een huurwagen of je kan een van de vele tours boeken

Golden circle ijsland kerid
Kerid krater in de Golden Circle

TIP! In mijn artikel over de Golden Circle vind je alle info en foto’s van deze 5 hoogtepunten van de Golden Circle. 

Na onze rit langs alle natuurpracht van de Golden Circle rijden we richting Reykjavik voor onze 2 volgende overnachtingen. 

  • Tip voor je verblijf: Exeter Hotel. Dit hotel in de lokale skandinavische strakke stijl ligt op wandelafstand van het centrum. Ideale uitvalsbasis dus om ’s avonds iets te gaan eten of om op dag 5 Reykjavik te gaan verkennen.
  • Tip om te eten: In Reykjavik heb je echt keuze zat. Voor elk wat wils :-). Wij hebben onder meer lekker gegeten bij Messinn, eenpansgerechtjes met heerlijke verse vis. 

Dag 4: Binnenin de gletsjer

Op dag 4 rijden we richting het oosten en de fjorden. We stoppen een eerste keer in Deildartunguhver, een heetwaterbron. Bij elke halte sta je weer verwonderd van de  natuurfenomenen van dit uitzonderlijke land. 

Van Deildartunguhver gaat de reis verder naar de lavawatervallen van Hraunfossar. Alweer een waterval, hoor ik je denken. Wel geloof me vrij: IJsland telt meer dan 10.000 watervallen en elke waterval ziet er weer helemaal anders uit. Zo ook dit exemplaar. Het lijkt wel alsof het water uit de rotsen gestroomd komt.

Daarna gaat de rit richting gletsjer, de Langjökul. We rijden met een speciale truck tot de ingang van een ondergrondse tunnel. Vervolgens doorkruisen we de binnenkant van de gletsjer door een hartvormige tunnel. Wil je dit meemaken? Boek dan de tour “Into the Glacier” en geniet net als wij van deze unieke ervaring. 

Ijsland Rondreis in de gletsjer

Dag 5: een dagje citytrippen in Reykjavik

Ijsland rondreis Reykjavik

De laatste dag spenderen we in Reykjavik. Want ook daar is heel wat te zien. Zo is er het heel aparte glazen concertgebouw Harpa, het monument de Sun Voyager met uitzicht op zee, de imposante Hallgrimskirka en de kleurrijke winkelstraat Laugavegur. Ontdek welke 17 bezienswaardigheden je absoluut moet zien in Reykjavik

Wil je graag alle highlights van Reykjavik bezoeken met een woordje uitleg? Boek dan een begeleide stadsrondleiding.  

En zo zit onze korte, maar oh zo rijke rondreis in IJsland erop. De tijd is voorbijgevlogen en we keren huiswaarts met een koffer vol herinneringen aan dit prachtige land!

Hoe kan ook jij een korte rondreis in IJsland maken?

Als je een rondreis in IJsland wil maken, heb je verschillende opties:

  1. Je kan helemaal op eigen houtje een rondreis maken. Dan ga je zelf op zoek naar een goedkope vlucht en een huurauto. En je zoekt en reserveert de hotels of kamers waar je wil overnachten.
  2. Je kan zelf je vlucht boeken in combinatie met een georganiseerde rondreis van 3 tot 6 dagen ter plaatse, inclusief overnachting.
  3. Je kiest voor een individuele rondreis bij Riksjatravel of 333travel, inclusief overnachtingen. Je volgt dan de uitgestippelde route. Je vlucht en huurauto is soms inbegrepen, soms niet.
  4. Je boekt een all-in reis: vluchten, huurauto en overnachtingen inbegrepen of een groepsreis.
    • Nordic heeft een heel uitgebreid aanbod aan zowel korte groepsreizen als korte individuele reizen, zowel in winter als in zomerperiode. 
    • Bij Sawadee, Koning Aap of Djoser kan je een groepsreis naar IJsland boeken
Rondreis in Ijsland in 5 dagen

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een rondreis, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *