Met de auto naar Corsica

Hoe je makkelijk met de auto (en veerboot) naar Corsica reist

Corsica is een populaire vakantiebestemming voor veel Belgen en Nederlanders. Dat komt onder meer omdat je met de auto of caravan in combinatie met de veerboot naar Corsica kan reizen. Daarnaast is Corsica natuurlijk een geweldig mooi eiland en een echte must-visit!

Hoe kan je met de auto naar Corsica?

Er zijn heel wat mogelijkheden en routes om vanuit België of Nederland met de auto naar Corsica te gaan. 

Zo kan je de veerboot nemen in Frankrijk of in Italië. Je aankomst op Corsica kan op veel verschillende plaatsen: Calvi, l’Ile Rousse, Ajaccio, Bastia en Porto Vecchio.

Veerboot Corsica Frankrijk Italie overtocht
Havens waar de veerboten van en naar Corsica vertrekken en aankomen

Vertrek je uit Frankrijk, dan heb je keuze uit de havens Nice, Toulon en Marseille. De duurtijd van de overtocht hangt af van de aankomsthaven. De snelste route is die tussen Nice en l’Ile Rousse. 

Vertrek je vanuit Italië, dan zijn Livorno, Genua en Savona de grote vertrekhavens. Vanuit Italië kan je de snelste overtocht maken door van Livorno naar Bastia te varen. In minder dan 5u bereik je Corsica. 

Welke route je best kiest, daar heb alleen jij het antwoord op. Volgende factoren spelen ongetwijfeld een rol:

  • De route naar de vertrekhaven: de weg met de auto naar Frankrijk is makkelijker om te rijden. De route naar Italië is dan weer wat idyllischer en met een leuke tussenstop begint je vakantie al vanaf het moment dat je in de auto stapt. 
  • De overtocht: vanuit Italië gaat de overtocht meestal sneller dan vanuit Frankrijk. Reis je graag overdag of toch liever met de nachtboot, ook dat kan een rol spelen bij je keuze. 
  • Je bestemming in Corsica: vaak zal ook de plaats waar je heen wil in Corsica een rol spelen en natuurlijk van de kostprijs. Goed vergelijken is dus de boodschap!

Om je een beetje op weg te helpen, hebben we 2 voorbeeldroutes uitgestippeld voor je autovakantie naar Corsica, zie verder

overtocht corsica met de veerboot

Hoeveel kost het om met de auto naar Corsica te gaan?

Voor je beslist of je met de auto naar Corsica op vakantie wil, wil je natuurlijk weten wat de kostprijs is. Er zijn verschillende kosten waarmee je rekening moet houden:

  1. Benzine- (of oplaad)kosten om naar de haven van vertrek te rijden.
    Om van België of Nederland naar één van de vertrekhavens in Frankrijk of Italië te rijden, moet je tussen de 1.000 en 1.600 km overbruggen.  
  2. Tolkosten: De tolkosten om naar Frankrijk of Italië te rijden bedragen rond de 75 tot 100 € (enkele rit). De geschatte tolkost voor de route van jouw woonplaats tot jouw vertrekhaven, kan je berekenen via de routeplanner van de ANWB.  
  3. Kosten voor de overtocht: de kosten voor de veerboot hangen af van veel factoren: het traject, het moment waarop je boekt (meestal geldt: hoe vroeger je boekt, hoe lager de prijs), het aantal personen, het type wagen, of je al dan niet een hut boekt,… Een exacte kostenberekening op maat van jouw reis kan je maken op de site van Directferries

TIP! We hebben alle praktische info en tips om je reis naar Corsica vlot te laten verlopen verzameld in het artikel “Reizen naar Corsica: 9 tips voor een onvergetelijke vakantie”.

De hond mee naar Corsica

Ook de hond kan mee met de overzetboot naar Corsica. Bij Corsica Ferries en Moby kan je speciale hutten boeken die geschikt zijn voor een overnachting met je huisdier. En de hond kan mee in alle openbare ruimtes.

Voorbeeldroute 1: via Marseille naar Ajaccio

Naar Corsica vanuit België of Nederland via Marseille

Marseille is een heel populaire vertrekhaven voor veerboten naar Corsica.

Vertrek je vanuit (het midden van) België, dan heb je een rit van een dikke 1.000 km voor de boeg tot aan de haven van Marseille. Vertrek je vanuit (het midden van) Nederland, dan is het een goeie 1.200 km.

Aangezien het op de Franse snelwegen, zeker tijdens het hoogseizoen, vaak heel erg druk is, doe je er goed aan je reis te plannen volgens de voorspelde drukte op deze Franse website.

Tussenstop onderweg naar Marseille

Vind je de af te leggen afstand iets te lang om 1 keer te doen, dan kan je onderweg een tussenstop inlassen.  

Een leuke stad voor zo’n tussenstop is Beaune. Wil je weten wat er allemaal te doen is, dan kan dit artikel over Beaune je alvast op weg helpen. Logeren kan je in het stadscentrum zelf of op een iets rustigere locatie net buiten Beaune. 

Met de auto naar corsica vanuit België met tussenstop in Beaune
Een van de blikvangers van Beaune: het Hospices de Beaune

Sightseeing in Marseille

Als je met de veerboot naar Corsica reist, kan je op de heen- of terugreis een korte citytrip in Marseille inlassen. Er valt immers heel wat te beleven in Marseille. De 10 beste tips over wat er te doen valt in Marseille lees je in dit artikel. Voor een overnachting in Marseille zijn er heel wat leuke hotelletjes in verschillende prijscategorieën. 

De haven van Marseille praktisch

Als je vanuit Marseille naar Corsica vaart, dan vaar je met de maatschappij Linea Corsica. Op de bevestiging van je reis vind je waar en hoe laat je dient in te schepen. Zorg dat je je ticket en identiteitskaart bij de hand hebt. 

Na controle van je documenten kan je de veerboot op rijden en word je begeleid naar je parkeerplek. Je bagage kan je – als je dat wenst – in de auto achterlaten.

Overtocht met de veerboot naar corsica in marseille

De overtocht naar Ajaccio met de nachtboot

Meestal vertrekt de overzetboot van Marseille naar Ajaccio ’s avonds en vaar je ’s nachts. Je doet er daarom goed aan een hut te boeken, zodat je goed uitgerust aan je vakantie in Corsica kan beginnen. 

Er zijn verschillende hutten met allerlei opties te boeken. Alles hangt af van je voorkeur en je budget. 

Aankomst in Ajaccio

Voila, aangekomen op Corsica! Wil je eerst de innerlijke mens versterken alvorens naar je eerste bestemming te rijden, dan kan je lekker ontbijten bij Boulangerie Galeani

Wil je enkele dagen uittrekken om Ajaccio te verkennen, dan ga je best op zoek naar een hotelletje in de stad

TIP! Wil je Corsica helemaal verkennen, dan is een rondreis aangeraden. Lees er meer over in het artikel over onze rondreis in Corsica in 10 dagen. 

Voorbeeldroute 2: via Livorno naar Bastia

Naar Corsica vanuit België of Nederland via Livorno in Italië

De kortste route vanuit België naar Livorno is 1.200 km rijden, door Luxemburg en Zwitserland. Je betaalt ongeveer 95 € tol onderweg.  Van Amsterdam naar Livorno is het zo’n 1.400 km ver. Die route gaat dan door Duitsland en vervolgens Zwitserland. 

TIP! Vlot op reis met de auto? Ontdek onze checklist voor je autovakantie.

Tussenstop onderweg naar Livorno

Een heel leuke en mooie tussenstop onderweg naar Livorno, is Luzern in Zwitserland. De stad heeft een prachtig oud stadscentrum, waar je door de straatjes kan kuieren. Bovendien is het gelegen aan het mooie meer van Luzern. Op de blog van karlijntravels.com lees je wat je nog allemaal kan doen in Luzern. Een absolute aanrader, dus zoek snel een hotel voor je overnachting in Luzern.

Naar corsica via Livorno met tussenstop in Zwitserland
Het mooie Luzern, ideaal voor een tussenstop

De haven van Livorno praktisch

De overtochten tussen Livorno en Bastia gebeuren door de maatschappij Moby. Kijk goed naar de info op je ticket. Normaal gezien moet je voor een overtocht met de wagen minimum 90 minuten voor vertrek aanwezig zijn in de haven.

De overtocht naar Bastia

De vaart tussen Livorno en Bastia is met iets minder dan 5 uur de kortste van allemaal, dus waarschijnlijk is het niet nodig een hut te boeken. De boten van Moby zijn heel kindvriendelijk. Zo is er op de meeste schepen een spelkamer aanwezig en soms ook een zwembad. Voor je het weet, ben je in Bastia. 

Aankomst in Bastia

Aangekomen in Bastia kan je aan je reis beginnen. Maak zeker tijd vrij om een dagje in Bastia te verblijven. Een heel fijn hotelletje dichtbij de haven met een prachtig rooftop zwembad, is Hotel Port Toga. Dit hotel kan ook een goeie plek zijn om bijvoorbeeld je laatste overnachting te plannen bij je terugreis, zodat je zeker tijdig je veerboot haalt. 

Overtocht veerboot corsica bastia
Het mooie Bastia is zeker een overnachting waard.

Is het een goed idee om met de auto naar Corsica te gaan?

Wil je snel in Corsica zijn of heb je een hekel aan lange autoritten, dan ga je beter op zoek naar een goedkope vlucht naar Corsica. In veel gevallen zal je echter een auto moeten huren, om de leukste highlights van het eiland te verkennen. Deze kost moet je dan dus wel mee in rekening brengen. 

Reis je met een hond, ga je met de camper of wil je de kost van een huurauto uitsparen, dan is de combinatie auto/veerboot de beste keuze. Je begint dan best op tijd je reis te plannen. Als je de veerboot tijdig boekt, dan betaal je normaal gezien heel wat minder dan wanneer je last minute een plekje probeert te vinden. Wacht dus niet langer en reserveer nu!

Je kan alle overtochten boeken via de site van Directferries of rechtstreeks met Corsica Ferries.

Alle nuttige info voor je reis naar Corsica

Dit vind je misschien ook leuk

Meest gestelde vragen

Hoe duur is een overtocht naar Corsica?

Er zijn verschillende kosten waarmee je rekening moet houden:
– Benzine- (of oplaad)kosten om naar de haven van vertrek te rijden.
Om van België of Nederland naar één van de vertrekhavens in Frankrijk of Italië te rijden, moet je tussen de 1.000 en 1.600 km overbruggen.  
– Tolkosten: De tolkosten om naar Frankrijk of Italië te rijden bedragen rond de 75 tot 100 € (enkele rit). De geschatte tolkost voor de route van jouw woonplaats tot jouw vertrekhaven, kan je berekenen via de routeplanner van de ANWB.  
– Kosten voor de overtocht: de kosten voor de veerboot hangen af van veel factoren: het traject, het moment waarop je boekt (meestal geldt: hoe vroeger je boekt, hoe lager de prijs), het aantal personen, het type wagen, of je al dan niet een hut boekt,… Een exacte kostenberekening op maat van jouw reis kan je maken op de site van Directferries.

Wat is de beste overtocht naar Corsica?

Welke route je best kiest, daar heb alleen jij het antwoord op. Volgende factoren spelen ongetwijfeld een rol:
De route naar de vertrekhaven: de weg met de auto naar Frankrijk is makkelijker om te rijden. De route naar Italië is dan weer wat idyllischer en met een leuke tussenstop begint je vakantie al vanaf het moment dat je in de auto stapt. 
De overtocht: vanuit Italië gaat de overtocht meestal sneller dan vanuit Frankrijk. Reis je graag overdag of toch liever met de nachtboot, ook dat kan een rol spelen bij je keuze. 
Je bestemming in Corsica: vaak zal ook de plaats waar je heen wil in Corsica een rol spelen en natuurlijk van de kostprijs. Goed vergelijken is dus de boodschap!

Hoe ga je naar Corsica met de auto?

Er zijn heel wat mogelijkheden en routes om vanuit België of Nederland met de auto naar Corsica te gaan. 
Zo kan je de veerboot nemen in Frankrijk of in Italië. Je aankomst op Corsica kan op veel verschillende plaatsen: Calvi, l’Ile Rousse, Ajaccio, Bastia en Porto Vecchio.


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een overtocht naar Corsica of een hotel, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *