vakantie naar ijsland

7 redenen om een vakantie naar Ijsland te boeken

Overweeg je een vakantie naar IJsland, het land van de Vikingen, watervallen en geisers? Doen!

1. IJsland is helemaal niet zo ver…

In amper 3 à 4 uur tijd vlieg je rechtstreeks vanuit België of Nederland naar Reykjavik. Helemaal niet zo ver weg als velen denken dus! 

Vlieg je vanuit België, dan vertrekt je vlucht in Zaventem. Icelandair biedt dagelijks rechtstreekse vluchten aan van en naar de luchthaven in Keflavik (nabij Reykjavik). 

Vanuit Nederland vertrekken er rechtstreekse vluchten uit Schiphol. Icelandair en het meer “low cost” Transavia zijn de voornaamste aanbieders.

Om de goedkoopste tickets te vinden, doe ik meestal een beroep op Cheaptickets.


vakantie ijsland vlucht

TIP! De prijzen van vliegtickets kunnen enorm verschillen van dag tot dag en van maand tot maand. Lees ons blogartikel om te weten wanneer je best je tickets boekt. 

2. Natuurschoon waar je mond van openvalt

Ben je een natuurliefhebber, zet een vakantie naar Ijsland dan bovenaan je bucket list.  De natuur op Ijsland is immers prachtig, overweldigend en alom aanwezig.

Eerst en vooral is Ijsland het land van de  watervallen. Er zijn meer dan 11.000 (!) watervallen en elke waterval ziet er weer anders uit.

Daarnaast is Ijsland een vulkanisch land. Er zijn zo’n 130 vulkanen waarvan ca 30 actieve. Dat maakt ook dat er heel wat warmwaterbronnen, geisers, zwarte stranden, kraters en prachtige vulkaanlandschappen zijn. Een vallei zoals Thorsmork is een mooi voorbeeld van zo’n uitzonderlijk landschap.  

En natuurlijk is er ook Ijsland ook veel sneeuw en ijs en dus prachtige gletsjers.

Boek een tour om de prachtige natuur van Ijsland te ontdekken

3. Vakantie in IJsland : winter- of zomerbestemming

Ijsland kan je zowel in de zomer als in de winter bezoeken. Elke periode heeft zo zijn eigen troeven.  

Vakantie naar IJsland in de zomer

Ijsland kan in de zomer rekenen op temperaturen tussen 10 en 14 graden. Wel moet je altijd rekening houden met kans op regen. 

Van juni tot augustus heb je het enorme voordeel dat de dagen erg lang zijn en je dus ’s avonds laat nog op stap kan gaan. Er is bovendien ook het fenomeen van de middernachtzon en je kan met een 4×4 het grootste deel van het land bezoeken. Anderzijds is er natuurlijk in de zomermaanden meer toerisme. 

September is een ideaal alternatief: minder druk, alles is nog steeds bereikbaar en er zijn nog steeds voldoende uren licht. 

Wil je weten hoe onze reis in IJsland verliep? Lees dan het artikel over onze 5-daagse rondreis. 

Vakantie naar IJsland in de winter

In tegenstelling tot wat velen denken is Ijsland in de winter niet “berekoud”, met temperaturen die gemiddeld tussen -5 en +5 °C liggen. 

Vooral in december en januari is het daglicht er heel beperkt, maar de gezellige kerstverlichting maakt veel goed. Anderzijds zijn de witbedekte landschappen tijdens de wintermaanden betoverend mooi, geniet je dubbel en dik van de warmwaterbronnen en -zwembaden zoals The Blue Lagoon en krijg je natuurlijk de uitgelezen kans om het Noorderlicht te zien. 

Ook in de winter is Ijsland dus een prima vakantiebestemming!

4. Alles op korte afstand van elkaar

vakantie ijsland waterval
Seljalandfoss

Een van de grote voordelen van een trip naar Ijsland, is dat je op een beperkte tijd echt heel wat kan zien. Je hebt er de ringweg die makkelijk berijdbaar is en je in enkele dagen tijd langs heel wat highlights brengt. 

In de zomer kan je dus zelf met een huurauto rondtouren. In de winter zijn de wegen soms al eens minder toegankelijk. 

Wil je echt zo veel mogelijk zien op korte tijd, zonder op zoek te moeten gaan naar de juiste route? Er worden heel wat mooie georganiseerde individuele of groepsreizen aangeboden naar Ijsland. Of je kan zelf je rondreis uitstippelen.

Op zoek naar een rondreis in Ijsland? Deze reisorganisaties bieden verschillende reisformules naar Ijsland aan:

5. Natuurpracht gratis en voor niks!

Een andere grote troef van IJsland is dat er voor veel van de natuurfenomenen geen toegangsticket aangerekend wordt. Alle natuurpracht kan je dus gratis en voor niks aanschouwen. 

TIP! Als je in IJsland bent, bezoek dan zeker ook de Golden Circle. Lees alles over de 5 hoogtepunten van de Golden Circle.

6. Trendy & hip op vakantie naar IJsland

De steden in Ijsland zijn best hip en trendy. Ze hebben een heel eigen uitstraling en typsich Ijslandse sfeer. Reykjavik is alvast een bezoekje waard. 

Je vindt er leuke bars, hippe restaurants en  trendy winkeltjes. Wil je Reykjavik ontdekken, lees dan zeker eerst ons uitgebreid artikel met de 17 bezienswaardigheden die je niet mag missen in de stad

vakantie ijsland reykjavik
Het trendy Reykjavik

7. Zwemmen tijdens je vakantie naar IJsland

Ijsland heeft een hele vulkanische bodem. De IJslanders halen bijgevolg hun warmte hoofdzakelijk uit de grond. En ze gebruiken ze niet alleen om hun huizen mee te verwarmen. Maar ook voor warmwaterzwembaden in kuuroorden. De bekendste van allemaal is zonder twijfel The Blue Lagoon. Een uitstap meer dan waard!!! 

TIP! Als je een bezoek naar de Blue Lagoon plant (wat overigens echt, lees dan zeker ons artikel met alles wat je moet weten voor je de Blue Lagoon bezoekt.

Tickets & tours naar de Blue Lagoon

Powered by GetYourGuide

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets aankoopt, zoals een ticket of een tour, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *