Lissabon bezienswaardigheden

De top 10 beste Lissabon bezienswaardigheden

Lissabon telt onnoemelijk veel bezienswaardigheden. Je kijkt er je ogen uit en loopt er de benen onder je lijf als je ze allemaal gezien wil hebben. 

Lissabon is dus logischerwijze één van de populairste bestemmingen voor een citytrip. We zoomen in op de meest markante bezienswaardigheden in de stad.

1. Mosteiro dos Jeronimos

Lissabon bezienswaardigheden Mosteiro dos jeronimos
Het imposante Mosteiro dos Jeronimos

Onze nummer 1 van Lissabons bezienswaardigheden is het Hiëronymietenklooster, ook Mosteiro dos Jeronimos genoemd. Het klooster, gelegen in Belém, is een waar architecturaal meesterwerk. Het klooster behoort tot het UNESCO werelderfgoed en is verkozen tot 1 van Portugals 7 wonderen. 

De bouw van het klooster startte in 1501 en duurde 100 jaar. Als je het imposante en kolossale gebouw ziet, begrijp je meteen waarom de bouw zoveel jaren in beslag nam. De gevel is zo’n 300 meter breed. De blikvanger van de gevel is het zuidelijke portaal met haar vele beelden.

Eens binnen kom je in de mooie Santa Maria kerk. Hier vind je onder meer ook de graftombe van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama. 

Belem Mosteiro dos Jeronimos
Santa Maria kerk in het Mosteiro dos Jeronimos

Nadat je de kerk bezocht hebt, loop je door de kloostergang in de binnentuin. Ook daar weer valt je mond open van verbazing omwille van de prachtige details in het bouwwerk. 

Mosteiro dos Jeronimos
De binnentuin van het Mosteiro dos Jeronimos

Je hebt het al lang begrepen: een bezoek aan dit fantastische bouwwerk is een absolute must. 

TIP! Is het je eerste bezoek aan Lissabon, dan wil je waarschijnlijk niet alleen het klooster, maar ook tal van andere bezienswaardigheden bezoeken. Schaf een Lisboa Card aan. Met dit kaartje kan je niet alleen dit klooster maar ook tal van andere bezienswaardigheden in Lissabon, gratis binnen. 

Geen Lisboa card? Dan doe je er goed aan je toegangstickets op voorhand te bestellen. Zo verlies je geen tijd in de soms lange wachtrij. Een ticket kost 10 €. 

en vermijd lange wachttijden aan de kassa

2. LX Factory

lissabon LX factory

Een plekje dat je zeker niet mag overslaan als je in Lissabon bent, is LX Factory.

Het oude industrieterrein beslaat 23.000m² en je vindt er trendy shops, kunstateliers, leuke bars en gezellige restaurantjes. De hele buurt ademt een jonge, hippe sfeer. 

Je kan er gerust enkele uurtjes slenteren door de vele winkeltjes en daarna kort uitrusten in 1 van de gezellige koffiebars. Ben je een liefhebber van street art, dan is LX Factory the place to be! Je leest alles over deze hippe plek in ons artikel over LX Factory.

Er worden ook regelmatig concerten en andere events georganiseerd. Neem een kijkje op de website van LX Factory om te weten te komen of er iets leuks gepland staat op het moment dat je in Lissabon bent. 

In LX factory is ook LX Hostel, een van de leukste hostels van de stad gevestigd. 

LX Factory Lissabon bezienswaardigheden

Hoe geraak je in LX Factory? LX Factory is buiten het centrum van Lissabon gelegen in de Rua Rodrigues de Faria, onder de Ponte 25 Abril. 

Wij namen de tram 15E tot de halte Sto Amaro. Dankzij onze Lisboa Card konden we bovendien gratis de tram op. Een andere optie is een taxi te nemen. 

TIP! Een leuk hotel vinden in Lissabon? Wij zochten enkele pareltjes voor je uit. Lees er alles over in ons artikel

3. Castelo de Sao Jorge

Kasteel van Sint Joris Lissabon
Lopen over de muren van het kasteel

Een derde publiekstrekker in Lissabon is het Castelo de Sao Jorge. Dit kasteel is gelegen in de wijk Alfama bovenop een heuvel, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Je kan er de verschillende trappen beklimmen en over de muren van de vesting lopen. 

Om vlot toegang te krijgen tot het kasteel en lange wachtrijen te vermijden, boek je best op voorhand online je ticket, met korte, zeer nuttige uitleg van een gids. 

4. Torre de Belém

Belem beste wijk in Lissabon

Nummer 4 op onze lijstje met bezienswaardigheden in Lissabon is de Toren van Belém. Ook deze toren is een meesterwerkje qua architectuur en staat net als het Mosteiro dos Jeronimos op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

De toren is gelegen aan de oevers van de Taag en bereikbaar via een loopbrug. Als je de toren beklimt tot de bovenste verdieping, word je getrakteerd op een prachtig uitzicht. 

De toren is gelegen in Belém buiten het stadscentrum. Een bezoekje aan de toren combineer je daarom best met andere bezienswaardigheden in Belém. 

De Torre de Belém is één van de grote publiekstrekkers in Lissabon en trekt dus steevast een grote massa toeristen aan. 

Onze tip om de lange wachtrijen te vermijden:

TIP! Combineer je uitstap naar de Torre de Belem met andere highlights in Belem. We beschreven ze in het artikel “Belem, een wijk vol verrassingen”

5. Santa Justa lift

santa justa lift

Als je van de wijk Baixa naar de wijk Bairro Alto wil, dan kan je de Santa Justa lift te nemen. 

De lift is één van de hoogtepunten van Lissabon en dus drukbezocht, maar een ritje in de lift mag je niet links laten liggen als je in de stad bent. Van bovenaf heb je een prachtig uitzicht over Baixa. 

De uitzonderlijke stijl van de lift zorgde ervoor dat ze in 2002 uitgeroepen werd tot nationaal monument. 

Opnieuw kan je met een Lisboa Card gratis de lift nemen en vermijd je de wachtrijen. Heb je geen Lisboa Card, dan betaal je 5,15 €. 

6. Tram 28

Lissabon tips

Een van de activiteiten die ook op ieders “Lissabon todo-lijstje” staat, is een ritje met de befaamde iconische “Tram 28”.

Tram 28 is ideaal als je je in 1 rit een goed beeld van Lissabons bezienswaardigheden wilt vormen. De tram vertrekt aan Martim Moniz, rijdt door de wijk Alfama en dan richting Baixa. Daarna zet de tram koers naar de wijk Chiado om langs Bairro Alto te eindigen aan de Campo de Ourique.

Hoewel je de tram op elke halte kunt nemen, riskeer je een overvolle tram waar je niet meer op geraakt, als je niet aan het startpunt op het plein Largo Martim Moniz opstapt. En ook daar moet je vaak een lange wachtrij trotseren.

Is het je puur om de ervaring van de tramrit te doen, dan kan je ook een andere – minder drukke – tram nemen.

Met de Lisboa Card zijn de tramritten in Lissabon gratis.

7. Praça do Comércio

populaire wijken lissabon

Het voor mij meest indrukwekkende plein van alle pleinen in Lissabon, is het Praça do Comércio. Met het standbeeld van Jozef I in het midden van het plein, met haar prachtige uitzicht op de Taag en met haar mooie triomfboog als toegangspoort, behoort dit plein tot de top Lissabon bezienswaardigheden. 

Spring zeker ook eens binnen in het Cafe Martinho da Arcada, een van de oudste cafés van de stad. 

TIP! Je kan een mooie wandeling maken langs een hele resem van de bezienswaardigheden die hier beschreven worden. Ontdek de route van onze stadswandeling door Lissabon.

8. Wandelen langs de Taag

Heerlijk kuieren op een zonnige namiddag langs het water. Wij wandelden van Belem tot de brug Ponte 25 Abril. 

In Belem gingen we eerst lunchen bij A Margem, een leuke resto aan het water gelegen. Daarna passeerden we langs tal van bezienswaardigheden: eerst langs de Torre de Belem, dan voorbij het immense monument Padrao dos Descobrimentos, vervolgens langs een oude elektriciteitscentrale en langs het futuristische gebouw waarin het museum van Hedendaagse kunst gevestigd is tot aan de mooie brug Ponte 25 Abril.

Belem Lissabon padrão dos Descobrimentos
Het monument voor de zeevaarders, Padrão dos Descobrimentos
Lissabon bezienswaardigheden langs de Taag
De oude elektriciteitscentrale langs de Taag
Populaire wijken Lissabon Wandeling langs de taag
De brug Ponte 25 Abril met links het museum van hedendaagse kunst

9. De vele kerken

Tot de Lissabon bezienswaardigheden horen ook oneindig veel kerken. Je kan dus niet anders dan een keuze te maken. We maken het je makkelijk en sommen de twee kerken op die je zeker en vast moet gaan bezoeken. 

Het Panteão Nacional

pantheon lissabon bezienswaardigheden

Het Pantheon was vroeger een kerk en valt op door haar hemelshoog plafond. Je vindt er heel wat graven van Portugese presidenten en vooraanstaande persoonlijkheden. Als je benen nog meewillen, kan je via een trap naar het hoogste punt van het gebouw gaan en genieten van het uitzicht over Lissabon. 

Om het Pantheon binnen te gaan, betaal je 4€, tenzij… je de Lisboa Card hebt aangeschaft. Dan is de ingang alweer helemaal gratis.

De Sé of kathedraal van Lissabon

Als enige en oudste kathedraal van Lissabon, gelegen in de wijk Alfama, is dit alweer een van de uithangbordjes van de stad. Wat mij het meest bijgebleven is, is het prachtige glasraam.

Om toegang te krijgen tot de mooie kathedraal, betaal je 5 €. Bestel best op voorhand je ticket om wachtrijen te vermijden. 

Sé van Lissabon wandeling

10. De vele musea

Ook de musea in Lissabon kan je niet op 1 hand tellen.  Net zoals bij de kerken kan je dus maar beter een slimme keuze maken. Onze top 5 musea zijn:

1. Het tegelmuseum

Dit is een van de mooiste musea in Lissabon. Het is gelegen in een prachtig 16de eeuws klooster. Het bevat een uitgebreide collectie decoratieve tegels van de afgelopen halve eeuw. Met de Lisboa Card kan je gratis het museum binnen. Geen Lisboa card? Koop dan op voorhand een toegangsticket en vermijd wachtrijen. 

2. Het Museum of Art, Architecture and Technology, kortweg MAAT

Het museum is gelegen aan de Taag en bevindt zich in een gebouw dat een kunstwerk op zich is. Het museum houdt tentoonstellingen van hedendaagse internationale kunst. Heb je een Lisboa Card gekocht, dan krijg je 20% korting op de toegangsprijs. 

3. Het koetsenmuseum

In dit museum vind je de grootste collectie koetsen ter wereld waarin allerlei bekendheden vervoerd werden. Het museum is een van de meestbezochte musea in Lissabon. Ook hier krijg je met de Lisboa Card gratis toegang. Heb je geen Lisboa Card, dan kan je je tickets hier online bestellen. 

Belem Museu Nacional dos Coches
Foto: Vitor Oliveira from Torres Vedras, PORTUGAL, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

4. Het Berardo Collection Museum

De miljonair Joe Berardo spendeerde de helft van zijn fortuin aan kunst. Met werken van Andy Warhol, Picasso, Magritte, Dali,…  is dit museum een topper op het vlak van moderne en hedendaagse kunst. Met de Lisboa Card krijg je 30% korting op de toegangsprijs.

5. Het Nationaal Archeologiemuseum

Het museum is gevestigd in een van de vleugels van het Jeronimos klooster, en bevat een hele rijkdom aan Portugese schatten gaande van juwelen en beelden tot mozaïek. 

Zicht op àlle Lissabon bezienswaardigheden

Aangezien de stad Lissabon gebouwd is op 7 heuvels, vind je overal in de stad prachtige “miradouros” of uitzichtpunten. Zo is er de Miradouro da Senhora Do Monte, het Miradouro de Santa Catarina of het Miradouro das Portas Do Sol. Als je Lissabon bezoekt, mag je deze uitzichtpunten zeker niet overslaan. 

lissabon bezienswaardigheden miradouros

Nuttige tips voor je citytrip naar Lissabon

Plan je een citytrip naar Lissabon, dan doe je er goed aan niet helemaal onvoorbereid te vertrekken. Lees daarom zeker onze 6 ultieme tips voor je citytrip naar Lissabon!

Nog op zoek naar een hotelletje in Lissabon?

Ben je nog op zoek naar een leuk hotel in Lissabon? Lees dan zeker het artikel met onze selectie hotels in Lissabon. Wij zochten de leukste slaapplaatsjes voor je uit!

Of zoek zelf een hotel uit het ruime aanbod van Booking:

Booking.com

Alle nuttige info voor je reis naar Lissabon

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets aankoopt, zoals een ticket of een tour, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *