gardameer steden

Gardameer: 7 steden die een bezoekje waard zijn!

Het Gardameer in Italië trekt jaarlijks heel wat toeristen aan. Het is dan ook de perfecte vakantiebestemming met haar rijke cultuur en prachtige natuur. 

Het Gardameer is omgeven door mooie, authentieke steden en dorpen. Maar welke zijn nu een bezoekje waard? Om het je makkelijk te maken, hebben we onze top 7 steden rond het Gardameer voor jou opgelijst!

1. Sirmione, dé nummer 1 onder de Gardameer steden

We starten met Sirmione, de stad gelegen in het zuiden, die ook “De Parel van het Gardameer” genoemd wordt. Dit stadje is gelegen op een klein schiereiland.

Net die mooie ligging maakt Sirmione zo geliefd bij toeristen. Keerzijde van de medaille is wel dat het er heel erg druk kan zijn.

Wat is er te zien op Sirmione?

De blikvanger van de stad is het Scaligerikasteel. Dit is een van de best bewaarde en meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen van Italië. Je kan tot op de toren van het kasteel gaan, met een prachtig uitzicht op het meer als beloning. 

Sirmione gardameer kasteel
Sirmione Scaligera kasteel

Dichtbij het kasteel vind je het gezellige Piazza Carducci, het plein waar je vanop 1 van de talloze terrasjes de boten kan zien aanmeren.

Wandel dan richting de punt van het eiland en hou even halt aan San Pietro in Mavino. De ligging van dit romaanse kerkje, op de kleine Mavinoheuvel, te midden van een olijvenbos, is echt betoverend.

Stap dan verder naar de Grotten van Catullo. Deze grote Romeinse ruïne is prachtig gelegen op de witte rotsen boven het meer. 

Sirmione gardameer grotten Catullo
De grotten van Catullo

Eten & drinken op Sirmione

Tussen al dat sightseeing door, kan je een pauze nemen op 1 van de leuke terrasjes die Sirmione rijk is. 

Spiaggia Brema Beach Bar is een leuke bar met terras meteen aan het meer. Je kan er grillades en pizza eten.  

Ook Ristorante Pizzeria Lido delle Bionde is een aanrader. Lekker eten, opnieuw met een mooi uitzicht op het meer. 

TIP! Ga je op reis met het gezin? Ontdek dan de top 20 leukste activiteiten met kinderen aan het Gardameer.

2. Desenzano del Garda

Nog in het Zuiden ligt Desenzano del Garda, minder toeristisch dan Sirmione.

Bezienswaardigheden in Desenzano del Garda

Zoals bij de meeste stadjes aan het meer is de oude haven een van de belangrijkste trekpleisters. De pittoreske Porto Vecchio is bijna volledig ingesloten, zodat er alleen kleine bootjes aangemeerd liggen. Vooral de huizen in Venetiaanse stijl en de Venetiaanse brug trekken de aandacht van de bezoekers. 

Het hart van de historische stad is de Piazza Malvezzi, geliefd bij de locals en de bezoekers. Je treft op dit plein tal van gezellige terrasjes aan. 

Desenzano heeft ook een mooie wandelpromenade met uitzicht op Sirmione, Bardolino, Lazise, en Peschiera del Garda. Niet erg lang, maar wel heel kleurrijk. Langs de promenade vind je bars en restaurants om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht.

Snuif je graag wat cultuur op, dan kan je er ook het kasteel, de kathedraal Santa Maria Magdalena en een Romeinse villa bezoeken.

Desenzano del Garda haven
Haven van Desenzano del Garda

TIP! Naast de leuke stadjes zijn er nog heel wat dingen te beleven aan het Gardameer. Ontdek de top 10 bezienswaardigheden aan het Gardameer in ons artikel.

3. Limone Sul Garda

Een van de stadjes aan het Gardameer dat zeker thuishoort in de “top 3 mooiste stadjes” is Limone, gelegen aan de westelijke oever van het Gardameer.

Enige valse noot is dat het jaarlijks overspoelt wordt door de toeristen, wat de aantrekkingskracht ervan aanzienlijk verlaagt

Wat moet je gezien hebben in Limone?

Het stadje heeft haar charme vooral te danken aan haar idyllische ligging tegen een bergwand, haar lieflijk oude haventje en haar citroenkwekerijen

Je kan een bezoekje brengen aan de Limonaia del Castel ofwel het citroenenhuis. Om er te geraken volstaat het de bordjes te volgen vanop de wandelpromenade naar boven. Er is een klein museum, verschillende terrassen met citroenenbomen en een mooi uitzicht over het meer. 

Steden gardameer: Limone
Zicht vanuit de Limonaia del Castel in Limone

4. Lazise

Aan de zuidoostkant van het meer ligt Lazise. Je komt de stad binnen via een oude poort in de wallen rondom de oude stad. Het kasteel is jammer genoeg niet open voor publiek. Het merendeel van het centrum is autovrij waardoor de stad heel veel aan charme gewonnen heeft.

Wat te doen in Lazise?

Het stadje heeft een mooie, kleine, gemoedelijke haven met kleurrijke kleine huisjes aan 2 kanten en de 12de eeuwse kerk van San Nicolo aan de derde kant. De enige bootjes in de haven zijn kleine traditionele bootjes.

Eens binnen de stadmuren zie je het mooie stadscentrum met de schilderachtige oude poort en haar geweldige kerken. De voornaamste kerken zijn de Romaanse kerk van Sint Nicolò en de San Zenone e Martino-kerk.

Haven in Lazise
De haven in Lazise

TIP! Reis je met de auto naar het Gardameer? Alles wat je moet weten voor je vertrek lees je in ons blogartikel over met de auto naar het Gardameer rijden

5. Malcesine

Malcesine, gelegen in het oosten, is een ideale stad voor een tussenstop aan het Gardameer.

Het is ook een populaire plaats bij wandelaars, omwille van haar ligging bij de Monte Baldo, of bij surfers.  

Aangezien de wijk trendy en vaak druk is, worden de kleine steegjes in de zomer soms vrij smal.

De Trotter Reisgids Italiaanse Meren, de ideale gids 

De Trotter biedt je een handig en volledig overzicht van alle bezienswaardigheden rond het Gardameer. 

Wat valt er te beleven in Malcesine?

Het kasteel, gelegen op een heuvel, is 1 van de hoogtepunten van Malcesine. Er zijn 3 binnenplaatsen. In de eerste vind je 2 geologische musea. In de tweede vind je een museum over Goethe. En de derde is het eigenlijke kasteel met haar 70 meter hoge toren, die een magnifiek uitzicht biedt over het Gardameer. 

Daarnaast vormt opnieuw de oude haven een van de voornaamste blikvangers van de stad. De kleine haven omgeven door de kleurrijke huizen straalt heel wat charme uit. Je vindt er ook vele cafeetjes en restaurants.

Tot slot is het ook leuk om in Malcesine door de gezellige steegjes te slenteren en de boetiekjes af te struinen op zoek naar trendy kledij of lederwaren. 

Malcesine
Het kasteel van Malcesine

6. Bardolino

Nog gelegen in het Oosten, is Bardolino. Het pittoreske stadje is vooral gekend voor de productie van olie en de bekende Bardolino wijn en is de favoriete bestemming van al wie rust en kalmte opzoekt.

Bardolino staat ook bekend voor zijn kerken. Ben je op een donderdag in Bardolino, dan kan je de gezellige markt bezoeken en misschien wel een koopje doen. 

Haven van Bardolino
Haven van Bardolino

7. Riva Del Garda

Riva De Garda is een charmante stad, omringd met bergen en kliffen, gelegen aan de noordkant van het meer. De plaats is heel populaire bij wind- en kitesurfers en zeilfanaten, maar ook voor de cultuur- en natuurliefhebbers is er heel wat te doen.

Bezienswaardigheden in Riva Del Garda

Een van de voornaamste toeristische attracties in Riva Del Garda is de Apponale Toren, gelegen op het Piazza 3 November. Als je erin slaagt de 165 trappen te beklimmen, krijg je een prachtig 360° zicht over de stad en het meer.

Een ander historisch symbool van waar je een prachtig uitzicht hebt, is het bastion van Riva del Garda. Het is gelegen op een heuvel 200 meter boven de stad. Je kan met een kabelbaan naar boven. De lift is helemaal van glas en de rit alleen al is een belevenis op zich!

Een derde must-visit is de Rocca di Riva del Garda, een kasteel omringd door water en tuinen. Binnen zijn er heel wat tentoonstellingen en het uitzicht vanop de toren is alweer de moeite waard. 

Een leuke activiteit met kinderen – zeker op een regenachtige dag – is een bezoekje aan Reptiland. Je vindt er allerlei zeldzame en minder zeldzame slangen, zoals de groene mamba en de tijgerpython. Maar ook reuzeschorpioenen, gecko’s, spinnen, vlinders en kevers behoren tot de bewoners van Reptiland. 

Riva del Garda
Riva Del Garda met de Apponale Toren

Andere bezienswaardigheden rond het Gardameer

Naast de steden zijn er ook nog tal van andere bezienswaardigheden rond het Gardameer: een fietstocht naar Borghetto del Mincio, een gezinsuitstap naar Gardaland of een bezoekje aan de watervallen in het Parco delle Cascate di Molina bijvoorbeeld. 

Dit vind je misschien ook leuk


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een tour, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *