beste wijk lissabon

De beste wijk in Lissabon? Ontdek onze top 5!

Lissabon is gebouwd op 7 heuvels en bestaat uit heel wat verschillende wijken. Maar wat is nu de beste wijk in Lissabon. Elk heeft zijn eigenheid. We geven je onze top 5

Chiado: beste wijk in Lissabon om te shoppen

Bezienswaardigheden in Chiado

Een eerste kandidaat voor de beste wijk in Lissabon is Chiado. Deze wijk ligt op een helling en is een wat chiquere wijk in Lissabon. Ze is gelegen tussen de wijken Baixa en Bairro Alto. Het is in eerste instantie een leuke winkelbuurt. Shopaholics kunnen zich uitleven in de Rua Garrett, waar je een mix vindt van hedendaagse en oude winkels. 

Een winkeltje – of zeg maar winkel – dat een bezoekje waard is, is Bertrand, gelegen op de Rua Garrett. Dit is immers de oudste boekhandel ter wereld.

Een van de voornaamste bezienswaardigheden in Chiado is de Ruinas do Convento do Carmo. Deze kerk met bijbehorend klooster werd nagenoeg volledig verwoest bij een aardbeving. Toch zijn de ruïnes nog steeds indrukwekkend. De overgebleven zuilen geven een impressie van hoe immens de kerk geweest moet zijn. In het gebouw is er nu een archeologisch museum gevestigd.

Om aan het Carmoklooster te geraken, namen wij de impressionante Santa Justa lift, vanuit de wijk Baixa. Het klooster ligt vlakbij de uitgang van de lift.

TIP! Als je Lissabon voor het eerst bezoekt, schaf dan de Lisboa Card aan. Met dit kaartje krijg je gratis toegang tot heel wat bezienswaardigheden in Lissabon, evenals tot het openbaar vervoer. 

beste wijk in Lissabon Chiado
Het Convento do Carmo of Carmoklooster

Eten en drinken in Chiado

Tijd voor een koffiepauze? Stap dan Café a Brasiliera, één van de oudste cafés van Lissabon, binnen en bestel een “bica”. Dit is een Portugese espresso. Tip: drink je bica aan de bar, dan betaal je minder dan aan een tafeltje. 

Bairro Alto: beste wijk in Lissabon om te feesten

Bairro Alto wordt ook “hoge wijk” genoemd. Deze volksbuurt is de voorbije jaren uitgegroeid tot een alternatievere, hippe wijk. Als je houdt van het bruisende nachtleven, dan vind je in deze buurt je gading!

De leukste straten voor een avondje stappen zijn Rua da Rosa, Rua da Atalaia en Rua da Barroca.

Bezienswaardigheden in Bairro Alto

In Lissabon zijn er heel wat kerken, zo ook in Bairro Alto. Daar vind je de zeer mooie Igreja de São Roque. De buitenkant oogt saai, maar de binnenkant is echt prachtig.

Wat ook zeker de moeite waard is om te doen, is een ritje te maken met de Elevador da Bica. Met deze iconische gele tram kan je enkele honderden meters bergop overbruggen.

Bairro Alto beste wijk in Lissabon
Elevador da Bica

Op verschillende plaatsen in Bairro Alto vind je prachtige street art. Door gewoon door de straten te kuieren, kom je de muurschilderingen zeker tegen.

TIP! De leukste plekjes in de verschillende wijken van Lissabon ontdekken? In de toffe reisgids Time to momo vind je mooie wandelingen langs de voornaamste trekpleisters. Een absolute aanrader!

Eten en drinken in Bairro Alto

Dorst of honger? In Bairro Alto vind je heel wat kleine, goedkope restaurantjes met een beperkte kaart.

Voor een terrasje “with a view”, wandel je naar Noobai cafe. Wij genoten er van een glaasje wijn bij zonsondergang met onvoorstelbaar uitzicht op de stad.

Vlakbij ligt ook het restaurant Pharmacia. Ook vanop dat terras heb je hetzelfde fantastische uitzicht. Het restaurant is volledig ingericht in “ziekenhuisthema”. Op het menu staan er tapas en lekkere cocktails.

leukste wijk in Lissabon Bairro Alto Noobai café
Uitzicht bij zonsondergang vanop het terras van Noobai Café

Overnachten in Bairro Alto

Gezien het bruisende nachtleven, is Bairro Alto een leuke buurt om te logeren. De hotels van onze keuze in Bairro Alto:

  • Bairro Alto Hotel
    Dit hotel in de hogere prijsklasse, is perfect gelegen op het Praça Luis de Camões, op de grens van Chiado en Bairro Alto. Je kan er bij mooi weer heerlijk ontbijten op het dakterras met uitzicht op de Taag. Het hotel heeft ook een voortreffelijk restaurant.
  • My Suite Lisbon Guesthouse
    Dit aparthotel biedt ruime studio’s aan in Bairro Alto aan een zeer voordelige prijs. Mits een kleine meerkost kan je ook ontbijt bijbestellen, die aan je appartementje geleverd wordt. De studio is uitgerust met een kitchenette, maar vele restaurantjes in Bairro Alto bevinden zich op wandelafstand. En ook al is dit hotel gelegen in het bruisende Bairro Alto, het ligt net voldoende afgelegen om geen hinder te hebben van nachtlawaai
  • Raw Culture Art & Lofts 
    Qua prijs zit dit hotel ergens tussen de 2 vorige in. De appartementen zijn ruim en en hebben een industriële look, met designmeubelen en kunstwerken. Ook in dit hotel zit je op wandelafstand van het nachtleven, maar geen geluidsoverlast. En oh ja, ook hier een overheerlijk ontbijt!
Leukste wijk Lissabon hotel
Foto door Booking.com: Raw Culture Arts & Lofts

TIP! Lees alles over onze stadswandeling door Lissabon en ontdek al wandelend de highlights van elke wijk. 

Baixa: de modernste wijk in Lissabon

Baixa, of de benedenstad, is met haar rechte straten de modernste wijk van Lissabon. Het staat vooral gekend om zijn statige pleinen en zijn vele winkels. ’s Avonds valt er in Baixa echter weinig te beleven.

Bezienswaardigheden in Baixa

Het immense Praça do Comércio is gelegen aan de Taag en wordt beschouwd als 1 van de mooiste pleinen van Europa. Op het Praça do Comércio vind je het oudste café van Lissabon, Martinho da Arcada.

populaire wijken lissabon
Het indrukwekkende Praça do Comercio

De bekendste winkelstraat van Baixa is de Rua Augusta. De voornaamste blikvanger in Baixa is de ijzeren Santa Justa lift, die je naar Bairro Alto brengt. Wil je makkelijk naar het Castelo De Sao Jorge in de wijk Alfama, dan kan je vanuit Baixa de Elevador do Castelo nemen. Dat zijn heel wat kilometers te voet uitgespaard.

Een tweede bekend plein in Baixa is het Rossioplein. Vlakbij ligt de Igreja de São Domingos, een imposante kerk die verwoest werd door een brand. De kerk werd nooit hersteld en doet daardoor een beetje spookachtig aan.  

Op het Martim Moniz-plein vind je de opstapplaats van de bekende tram 28. Als je een plaatsje op de tram wil bemachtigen moet je echter veel geduld hebben, want er staat vaak een massa volk aan te schuiven. Als het je puur te doen is om eens mee te rijden met een oude tram, dan raden we je aan een gelijkaardige maar minder drukke tram te kiezen (zoals de tram richting Belem, zie verder).

leukste wijk lissabon Igreja de Sao Domingo in Baixa
De ietwat spookachtig uitziende Igreja de Sao Domingo.

Overnachten in Baixa

Baixa is een goede wijk om te overnachten. Heel centraal gelegen waardoor het een goede uitvalsbasis is om Lissabon te bezoeken. 

Onze favoriete hotels in Baixa:

TIP! De allerleukste hotels in Lissabon hebben wij voor jou uitgezocht.
Ontdek onze topadresjes in Lissabon>

Alfama: de meest historische wijk in Lissabon

Alfama behoort niet alleen tot de leukste wijken in Lissabon, het is ook de oudste wijk van Lissabon: een volksbuurt met pittoreske straatjes en bekend voor haar fadomuziek. 

Bezienswaardigheden in Alfama

Wat er absoluut op je must-see lijstje moet staan is het Castelo de São Jorge. De ruïnes van het kasteel liggen op de hoogste heuvel van Lissabon en alleen al voor het geweldige uitzicht over de stad, moet je het kasteel bezoeken. Tickets kan je op voorhand bestellen om vlot binnen te geraken. 

Lissabon wijken Castelo de Sao Jorge Alfama
Castelo de Sao Jorge in Alfama

Een alweer heel statig bouwwerk is het Panteão Nacional. Je kan er de graven bezoeken van een hele reeks Portugese grootheden. We beklommen de trappen tot helemaal bovenaan de koepel. Vanop het dakterras heb je – opnieuw – een prachtig uitzicht.

TIP: Met de Lisboa Card krijg je gratis toegang tot het Panthenon.

De Sé de Lisboa – de kathedraal van Lissabon – is nog zo’n statig gebouw. Redelijk strak van aanzicht. Een bezoek aan de Sé neemt ongeveer een kwartiertje in beslag. Koop online je ticketje en vermijd lange wachttijden aan de kassa.

TIP! Wat je zeker gezien moet hebben in Lissabon lees je in het artikel “De top 10 beste bezienswaardigheden van Lissabon”

Eten & drinken in Alfama

Zoals al vermeld, is Alfama de uitgelezen wijk om naar fado te luisteren. In heel Lissabon vind je restaurants waar je fado kan beluisteren, maar dat is vaak tegen een heel hoge prijs. Je kan beter naar een tasca gaan. Dat is een klein restaurantje waar er fadozangers uit de buurt optreden. Wil je graag een fadozangeres aan het werk zien? Boek hier een fado-optreden >

In Alfama zijn er ook heel wat leuke adresjes te vinden om iets te drinken. Zo ook het Memmo Alfama Hotel. Via een nauw straatje kom je aan het hotel. Het hotel is ook voor niet-hotelgasten toegankelijk. Je wandelt door het hotel en komt uit op een groot dakterras met alweer een adembenemend uitzicht, waar je je dorst kan lessen met een heerlijke caipirinha.

wijken lissabon Hotel lissabon met roof top bar
Roof top bar van het Memmo Alfama hotel in Lissabon

Overnachten in Alfama

Overnachten in Alfama? Dit zijn de hotels die we aanbevelen: 

  • Memmo Alfama hotel: het hotel waarover we het net al hadden. Mooie kamers, dakterras met zwembad, wijnbar en een heerlijk ontbijt. Het zijn maar enkele van de troeven van dit charmante hotel. 
  • Tandem Palacio Alfama Suites: hotel met prachtige tuin en zwembad. Het hotel zit in de hogere prijsklasse. 
Wijken Lissabon Alfama
Tandem Palacio Foto door Booking.com:Alfama Suites:

Belém: de leukste wijk om te bezoeken

Belém is eigenlijk de voorstad van Lissabon. Het ligt daardoor ook iets verder van het centrum. Hoe geraak je in Belem? Je kan vanuit Cais do Sodre tram 15 – de moderne tram die je centraal in Belem brengt – nemen, of de traditionele tram 18 tot Ajuda, aan het nationaal paleis

TIP! Met een Lisboa Card reis je gratis met tram, trein of bus in Lissabon. Ontdek alle voordelen van de Lisboa Card

Bezienswaardigheden in Belém

Na een bezoek aan het immens grote nationaal paleis, loop je de heuvel af, richting Mosteiro dos Jerónimos. Dit imposante klooster heeft naast de prachtige binnenzijde, ook een heel mooie binnenplaats. Heb je een Lisboa Card gekocht, dan kan je hier gratis binnen. Anders kan je een afzonderlijk ticket kopen.

Nog een aanrader om te bezoeken in Belem is de mooie Torre de Belem die in zee ligt en het Padrão dos Descobrimentos. Je kan met de lift naar een hoogte van 52 meter op het monument gaan.

Belem beste wijk in Lissabon
De Toren van Belem

Vanuit Belém kan je een leuke wandeling maken langs het water met zicht op de indrukwekkende Ponte 25 de Abril. Vergeet op de terugweg niet om even langs te gaan in het hippe LX Factory.

Populaire wijken Lissabon Wandeling langs de taag
De brug Ponte 25 Abril met links het museum van hedendaagse kunst

TIP! In Belem Lissabon kan je makkelijk een dag spenderen. We stippelden een mooie wandeling uit waarbij je de top 10 highlights van Belem ontdekt. 

Eten & drinken in Belém

Als je in Belém bent, moet je absoluut een bezoekje brengen aan Pastéis de Belém, de bakkerij die de Pastel de Belém maakt. Er staat altijd een lange rij aan te schuiven, maar de bediening is heel vlot, dus het wachten blijkt in realiteit goed mee te vallen. 

Wil je tijdens je bezoek aan Belém lekker lunchen langs de Taag, dan is A Margem een aanrader. Wij konden er een plaatsje bemachtigen op het terras, heerlijk in het zonnetje met zicht op de Taag. 

Overnachten in Belém

Overnachten in Belém? Dit zijn onze tips:

  • Palacio do Governador: luxehotel met 2 zwembaden en wellness. Kortbij de voornaamste bezienswaardigheden in Belém en het openbaar vervoer waarmee je naar Lissabon centrum kan.
  • Altis Belém Hotel & Spa: Luxehotel in hogere prijsklasse dan het voorgaande hotel. Prachtige ligging aan de Taag, met zwembaden, spa en zonneterras. In het hotel vind je ook een restaurant met een Michelin-ster.  
Leukste wijk in Lissabon
Foto door Booking.com: Altis Belem Hotel

Wat is nu de beste wijk in Lissabon om…

  • te overnachten: Baixa biedt heel wat mooie betaalbare hotels die heel centraal gelegen zijn
  • te shoppen: Chiado met haar mix van nieuwe en authentieke winkeltjes
  • te bezoeken: elke wijk heeft zijn eigenheid. Dus bezoek ze allemaal!
  • te eten: ook dat kan je in alle wijken. Wil je dineren bij fadomuziek, dan ga je best naar Alfama.
  • te feesten: om van het bruisende nachtleven te genieten moet je in Bairro Alto zijn.

Ben je van plan binnenkort Lissabon te bezoeken? Lees dan zeker deze 6 onmisbare tips om je citytrip voor te bereiden.

Hoe de leukste wijken van Lissabon verkennen?

Kaart van de wijken in Lissabon

Op deze kaart vind je de 5 beste wijken in Lissabon met hun bezienswaardigheden. Klik op de icoontjes of open de legende op de kaart om de verscillende wijken te ontdekken. 

Wegwijs in Lissabon met een handige reisgids

Wil je de populaire wijken in Lissabon verkennen? Dan schaf je best een goede reisgids aan. Wij kozen voor Time to momo, waarin heel wat toffe wandelingen beschreven staan in de beste wijken van de stad. Een aanrader! 

Of boek een georganiseerde tour

Je kan de verschillende wijken ook ontdekken met een gids. Je ontdekt de stad al wandelend, fietsend of meerijdend in een tuktuk. Een aanrader. 

Alle nuttige info voor je reis naar Lissabon

Dit vind je misschien ook leuk

Veel gestelde vragen

Wat is de beste wijk in Lissabon?

Er zijn heel wat leuke wijken in Lissabon, maar wij hebben het meest genoten van Belem. Er is veel te zien en de wandeling langs de Taag is ronduit genieten! Maar ook Baixa, Chiado, Alfama en Bairro Alto zijn zeker de moeite waard.

Welke wijk is het centrum van Lissabon?

Baixa, of de benedenstad, is de wijk die in het centrum van Lissabon ligt. Met haar rechte straten is het de modernste wijk van Lissabon. Het staat vooral gekend om zijn statige pleinen en winkels. 

Waar wil je zitten in Lissabon?

Kom je voor het eerst naar Lissabon, dan raden we Baixa aan om te overnachten. Er zijn heel wat mooie, betaalbare hotels die heel centraal gelegen zijn om alle bezienswaardigheden van Lissabon te ontdekken.


Dit artikel bevat affiliate links. Dat betekent dat wanneer je vanop deze site doorklikt naar een site van een partner en daar iets boekt, zoals een overnachting, wij daar een kleine commissie op verdienen. Dit kost jou niks extra en het helpt ons om verder te investeren in onze blog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *