raften in kroatie

Raften in Kroatie: tips voor een avontuurlijke daguitstap

Een van de activiteiten die de laatste jaren sterk aan populariteit wint in Kroatie, is raften. Naast de gezellige stadjes, mooie stranden en eilanden, kent Kroatië immers een heel mooie natuur.

Afgezien van de bekendste natuurparken in Kroatië, zijn de meest ongerepte stukjes natuur vaak niet of moeilijk bereikbaar met de auto, maar wel via de rivier. Hou je van natuur, avontuur en water, dan is een dagje raften in Kroatie iets voor jou.

Op welke rivier in Kroatie kan je raften?

Er zijn heel wat rivieren in Kroatië die geschikt zijn om te raften. Dit zijn de voornaamste:

Raften in Kroatie op de Zrmanja rivier

Deze rivier is gelegen op ongeveer 1 uur rijden van Zadar. De meeste rafting tours starten in Kastel Zegarski. Met zijn niveau I tot II is deze rivier heel erg geschikt voor beginners en families.

Powered by GetYourGuide

Raften in Kroatie op de Cetina rivier

De Cetina rivier kent verschillende niveaus. De meeste raftingtours vertrekken in Omis en zijn geschikt voor beginners en families. Omis ligt op een half uurtje rijden van Split.

Powered by GetYourGuide

Raften in Kroatie op de Mreznica rivier

De Mreznica rivier staat bekend om haar vele watervallen. De meeste rafting- en kajaktours starten in Primislje, gelegen op ongeveer 2u rijden van zowel Rijeka, als van Zagreb.

De tocht gaat dan over het rustige gedeelte van de rivier en is daardoor zeer geschikt voor families met kinderen. 

Powered by GetYourGuide

Korana rivier

De Korana rivier heeft een moeilijkheidsgraad tussen III en V. Het is daardoor vooral in de herfst en de lente, als er meer stroming is, eerder iets voor echte raftingfanaten. In de zomerperiode is de rivier makkelijker bevaarbaar.

De meeste tours starten in Slunj, gelegen op ongeveer 2 uur van Zadar en Rijeka.

Una rivier

De rivier Una ligt op de grens tussen Kroatië en Bosnië. De rivier loopt grotendeels door het Una natuurpark. Het is een prachtige tocht die gekenmerkt wordt door zijn vele watervallen. De meeste tours starten in Bosnië in Bihac.

TIP! In Kroatië kan je naast raften ook wandelen of fietsen in 1 van de prachtige natuurparken. Lees er alles over in het artikel “De 5 mooiste natuurparken in Kroatië”

Hoe lang duurt een rafting tour?

Voor de meeste tours wordt een dag uitgetrokken. De afstand bedraagt tussen de 10 en 15 kilometer, waarbij je zo’n 3 à 4 uur in de raft doorbrengt, met tussendoor wat zwem-, lunch- en rustpauzes. 

Hoeveel kost een dagje raften in Kroatie?

Een dagje raften kost om en bij de 40 euro. Voor kinderen onder de 12 jaar betaal je iets minder.  In de prijs is materiaal, verzekering, (Engelstalige) begeleiding en parking op de vertreklocatie meestal inbegrepen.

Heb je zelf geen wagen ter plaatse, dan kan je bij sommige tours ook een transfer vanuit je verblijfplaats meeboeken. 

Wanneer ga je best raften in Kroatie?

Je kan raften van april tot november. Voor ervaren rafters zijn de lente en de herfst de beste seizoenen om te raften omdat er dan meer stroming is.

De meeste toeristen komen echter, net zoals wij deden, in de zomerperiode naar Kroatië. Dan worden de rafts vaak vervangen door opblaasbare kajaks voor 2 personen. De activiteit is dan iets tussen kajakken en raften. 

Echte adrenalinejunks zullen in de zomer wat op hun honger blijven zitten. Voor mensen zonder raftervaring is dit echter de perfecte mix tussen spanning en ontspanning. 

TIP! Raften is maar 1 van de activiteiten die je kan doen in Kroatië met kinderen. Ontdek alle 13 superleuke dingen om te doen met kinderen.

Ga je voor raften in Kroatie of voor packraften?

Naast raften heeft packraften de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen in Kroatië. Een packraft is een kleine boot die in een rugzak past. Zo kan je raften combineren met wandelen of fietsen. De packraft is geschikt voor 1 persoon. 

Packraften gebeurt meestal in kleinere groepen van max 10 personen en is daardoor ook iets duurder dan raften, waar tot 30 deelnemers mogelijk zijn.

raften in kroatie

Een dag rafting op de Zrmanja rivier

Tijdens onze reis in Kroatië kiezen we voor een dagje avontuur, met een rafting op de Zrmanja rivier. 

’s Morgensvroeg vertrekken we met onze huurauto richting de vertreklocatie vanuit Pakostane tegen Zadar. Na een uurtje rijden komen we aan op onze bestemming in Kastel Zegarski. 

De voorbereiding

Bij aankomst worden we meteen hartelijk verwelkomd door de 2 begeleiders die ons vandaag op sleeptouw zullen nemen. Samen met de andere deelnemers krijgen we onze uitrusting: helm, zwemvest en waterbestendige ton. 

Na een kort woordje uitleg gaan we richting onze kajaks, waar we per 2 personen plaats nemen in de bootjes. En off we go!

Deel 1 van de tocht

Een beetje onwennig beginnen we aan onze tocht. Gelukkig is het eerste deel van de rivier redelijk rustig zodat we de tijd krijgen te wennen aan ons bootje.

We doen de tocht samen met onze tienerkinderen en dat lukt prima. Tot groot jolijt duikt er hier en daar  een stroomversnelling op. Dankzij de goede aanwijzingen van onze begeleiders peddelen we er moeiteloos doorheen.

We genieten intussen van de prachtige natuur. We zijn omgeven door de bossen en hier en daar passeren we een waterval. Prachtig!

We hebben het gevoel dat we een heel ander stukje Kroatië ontdekken. De omgeving is hier immers heel verschillend van de kuststreek waar we verblijven. 

Lunchpauze aan de waterval

Na zo’n 2 uur peddelen is het tijd om de innerlijke mens te versterken. We slepen onze kajaks op het droge en dan is het tijd om rustig van onze lunch te genieten.

Een half uurtje later nodigen de reisleiders ons uit hen te volgen. We klauteren over wat rotsen en komen aan bij een prachtige waterval. 

De kinderen trekken meteen richting een klif waar ze een paar meters naar beneden het frisse water induiken en richting de waterval zwemmen. Heerlijk!

Na zo’n dertig minuten arriveert een volgende groep. Teken voor ons om te vertrekken, terug naar onze kajaks. 

raften in kroatie waterval

Fan van watervallen? Sla een bezoek aan de Krka-watervallen dan niet over als je in Kroatië bent. Je leest er alles over in mijn artikel “Krka watervallen: een bezoek meer dan waard”

Deel 2 van de tocht

We zetten onze tocht verder tot we bij de net iets te hoge waterval – Visoki Buk – arriveren. Afstappen geblazen. We laten de kajaks achter in de veilige  handen van onze tourbegeleiding en dalen te voet af langs de oever. 

Langs de zijlijn zien we hoe de kajaks onbemand van de waterval worden gelaten. We vangen onze kajak op en peddelen voort. 

Op sommige plaatsen op de rivier steekt er een stevige tegenwind op. Soms lijkt het alsof we geen meter vooruit lijken te komen. Onze ongetrainde armen beginnen stilaan vermoeid te geraken.

Gelukkig lassen we een korte rustpauze in. We nemen een verkwikkende duik en een kwartiertje later kunnen we de Zrmanja weer trotseren.  

waterval visoki buk

Het hoogtepunt: afdaling van de waterval

En dan komen we aan het hoogtepunt van de tocht. De afdaling van een kleine waterval. Jammer genoeg kan er voor zo’n afdaling slechts 1 persoon in de kajak zitten. We staan onze plaats dan ook met veel plezier (en een klein beetje jaloezie) af aan onze kids. 

Na een kleine woordje uitleg over hoe ze best naar de waterval varen en welke houding ze moeten aannemen, gaan ze van start.

Vanop de oever filmen we hoe ze dapper de waterval trotseren. Bekijk het filmpje hieronder:

De laatste loodjes…

Na deze laatste waterval wordt de rivier rustiger… en de wind krachtiger. De laatste loodjes wegen zwaar, en we zijn stiekem toch opgelucht als we na 12 kilometer de finishlijn bereiken.

TIP voor je vakantie in Kroatië! Ik heb de beste campings in de buurt van Zadar in Kroatië voor je uitgezocht.  

Moe maar voldaan

Aangekomen op de eindbestemming leveren we onze kajaks en materiaal in. We kunnen ter plaatse iets drinken, een snack eten en nagenieten van deze leuke dag. Kort daarna brengt een buschauffeur de chauffeurs van de wagens terug naar de startplaats, zodat zij de rest van het gezelschap kunnen oppikken.

Moe maar voldaan keren we terug naar onze camping. We hebben genoten van de mooie natuur, de watervallen, de stroomversnellingen en het avontuur.

Ook raften in Kroatië? Boek nu je tour!

Het antwoord op enkele veelgestelde vragen

Hoeveel kost raften in Kroatie?

Een dagje raften kost om en bij de 50 euro per persoon. Voor kinderen onder de 12 jaar betaal je iets minder. In de prijs is materiaal, verzekering, (Engelstalige) begeleiding en parking op de vertreklocatie meestal inbegrepen.

Op welke rivieren in Kroatie kan je raften?​

Er zijn heel wat rivieren in Kroatië die geschikt zijn om te raften. Dit zijn de voornaamste:
Zrmanja, Cetina, Mreznica, Korana en Una.

Wanneer kan je raften in Kroatië?

Je kan raften van april tot november. Voor ervaren rafters zijn de lente en de herfst de beste seizoenen om te raften omdat er dan meer stroming is.
De meeste toeristen komen echter in de zomerperiode naar Kroatië. Dan worden de rafts vaak vervangen door opblaasbare kajaks voor 2 personen. De activiteit is dan iets tussen kajakken en raften. 

Alle nuttige info voor je reis naar Kroatië

Dit vind je misschien ook leuk


Deze site bevat affiliate links. Dit betekent dat wij een kleine commissie krijgen, als jij doorklikt vanuit deze site en iets aankoopt, zoals een raftingtour. Dit is geen meerkost voor jou en helpt ons om verder te kunnen investeren in onze site. 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *